Την ανακοίνωσή ότι θα εμφανίζει ειδική προειδοποίηση σε όσους χρήστες θεωρεί πως έχουν πέσει θύματα επιθέσεων που έχουν υποκινηθεί από κυβερνήσεις χωρών, πραγματοποίησε η Google. Όπως εξηγεί η εταιρεία, το μήνυμα δεν σημαίνει απαραίτητα πως ο λογαριασμός του χρήστη έχει παραβιαστεί, αλλά ότι θεωρεί πως έχει γίνει στόχος κακόβουλης επίθεσης και θα πρέπει να αρχίσει να λαμβάνει μέτρα προστασίας.

Targeted User Warning[1]

Προτείνει, μάλιστα, ως πρώτες κινήσεις την δημιουργία μοναδικού κωδικού που θα συνδυάζει κεφαλαία και πεζά γράμματα, σύμβολα και αριθμούς, αλλά και την ενεργοποίηση της διπλής επαλήθευσης του λογαριασμού.  Επίσης, συστήνει την αναβάθμιση του browser, των plugins και των εφαρμογών αλλά και ιδιαίτερη προσοχή στα links τα οποία επισκέπτεται.

Στην ερώτηση του πώς μπορεί η Google να καταλάβει ότι μια επίθεση πραγματοποιείται με την χρηματοδότηση ή έστω με την ενθάρρυνση κάποιας κυβέρνησης, η εταιρεία αποφεύγει να δώσει απάντηση εξηγώντας πως κάτι τέτοιο θα αποκάλυπτε κρίσιμες πληροφορίες στους κακόβουλους χρήστες.

Ας θυμίσουμε πως πριν από ενάμιση χρόνο το WikiLeaks είχε διαρρεύσει πληροφορίες που ανέφεραν πως πίσω από τη μεγάλη επίθεση που είχε δεχτεί το παράρτημα της Google στην Κίνα κρυβόταν η ίδια η κυβέρνηση της χώρας, ενώ εδώ και καιρό η εταιρεία δημοσιεύει «Αναφορές Διαφάνειας» που δείχνουν ποιές χώρες λογοκρίνουν τα αποτελέσματα αναζήτησής της.

Πηγή: Google Online Security Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουνίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ