Η μέρα κατά την οποία πραγματοποιείται «η μεγαλύτερη μετάβαση στην ιστορία του διαδικτύου» είναι πλέον γεγονός και από σήμερα μερικές από τις σημαντικότερες εταιρείες του χώρου ενεργοποιούν μόνιμα το πρωτόκολλο IPv6 στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Συγκεκριμένα, η 6η Ιουνίου 2012 έχει ανακηρυχθεί ως η παγκόσμια ημέρα μετάβασης στο νέο πρωτόκολλο και στην ενέργεια αυτή συμμετέχουν εταιρείες όπως η Google, το Facebook, η Microsoft και η Yahoo!, πάροχοι αλλά και κατασκευαστές hardware.

Σε αντίθεση με το πείραμα της μιας μέρας που είχε πραγματοποιηθεί πριν από ένα χρόνο, αυτή τη φορά η μετάβαση είναι οριστική και οι μεγάλοι του παγκόσμιου διαδικτύου θέλουν να περάσουν σε όλους το μήνυμα ότι τα ψέματα τελείωσαν και πως είναι καιρός το νέο πρωτόκολλο να υιοθετηθεί από όλους.

Ο λόγος για τον οποίο η μετάβαση κρίνεται τόσο σημαντική εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι διευθύνσεις IPv4 που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα αναμένεται να εξαντληθούν πλήρως μέσα στα επόμενα χρόνια. Έτσι, δημιουργήθηκε το IPv6 που χρησιμοποιεί διευθύνσεις 128-bit και με το 1 εντεκάκις εκατομμύριο (undecillion) πιθανούς συνδυασμούς της, μας εξασφαλίζει για αρκετό καιρό.

Στην παγκόσμια ημέρα μετάβασης στην IPv6 συμμετέχουν εκτός των άλλων οι μεγαλύτεροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι του κόσμου, ενεργοποιώντας το νέο πρωτόκολλο στο 1% των χρηστών τους (μη σας ξεγελά το ποσοστό – οι αριθμοί είναι πολύ μεγάλοι). Επίσης, συμμετέχουν δίκτυα CDN όπως αυτό της AKAMAI, η οποία ευθύνεται από μόνη της για το 20%-30% της παγκόσμιας κίνησης κάθε μέρα, αλλά και χιλιάδες δημοφιλείς ιστοχώροι.

Ως χρήστες, πάντως, το ζήτημα δεν θα πρέπει να σας αγχώσει καθώς κατά πάσα πιθανότητα ο υπολογιστής σας υποστηρίζει ήδη το νέο πρωτόκολλο. Εάν πάντως θέλετε να είσαστε σίγουροι, μπορείτε να κάνετε μια δοκιμή στη διεύθυνση ipv6test.google.com.

Εάν, από την άλλη, θέλετε να προσθέσετε υποστήριξη IPv6 στον ιστοχώρο σας, ένας ανέξοδος τρόπος για να το πετύχετε είναι μέσω του CloudFlare και της λειτουργίας IPv6 Gateway που είχε εγκαινιάσει το περασμένο φθινόπωρο.

via NetworkWorld

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουνίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Έφτασε η «παγκόσμια ημέρα μετάβασης στην IPv6»

  1. Pingback: Infographic: Ο απολογισμός από την παγκόσμια ημέρα IPv6

Comments are closed.