Twitter

Πριν από λίγες μέρες το Twitter ανακοίνωσε συμφωνία με τις εταιρείες Gnip Inc. και DataSift Inc. στις οποίες επιτρέπει να αναλύουν τα παλιά Tweets των χρηστών καθώς και τις βασικές τους πληροφορίες, όπως είναι η γεωγραφική τοποθεσία. Η πληροφορία αυτή θα μπορεί, στη συνέχεια, να πωληθεί σε κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες από πολλές πλευρές ως προς τις επιπλοκές που μπορεί να επιφέρει.

Η ένσταση δεν έχει τόσο να κάνει με τη νομιμότητα της πώλησης των Tweets, αφού η συμφωνία αφορά μόνο το δημόσιο περιεχόμενο και όχι τα ιδιωτικά μηνύματα (PMs) ή τα Tweets χρηστών που έχουν κλειδώσει τον λογαριασμό τους. Αυτό που κυρίως επικρίνουν οι πολέμιοι της κίνησης είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες αποκτούν πρόσβαση σε δεδομένα που μπορεί να αποκαλύπτουν μακροπρόθεσμα ακόμα και το πως σκεφτόμαστε, κάτι που, αν μη τί άλλο, είναι κάπως τρομακτικό.

twitter-enter-hashtag

Ήδη υπάρχουν πάνω από 700 εταιρείες που περιμένουν σε λίστα αναμονής για να αξιοποιήσουν τα δεδομένα και όσοι τελικά τα αγοράσουν θα μπορούν να δουν tweets που αφορούν συγκεκριμένα θέματα ή ακόμα και να τα απομονώσουν βάσει της τοποθεσίας τους. Για παράδειγμα, μια εταιρεία θα μπορούσε να δει πώς πηγαίνει ένα μεμονωμένο προϊόν της σε μια συγκεκριμένη χώρα ή ακόμα και πόλη.

Η DataSift, μάλιστα, έχει ανακοινώσει για τους πελάτες της πακέτα δεδομένων αντλημένων από το Twitter που πηγαίνουν έως και 2 χρόνια πίσω. Η Gnip, από την άλλη, μπορεί να πάει έως και 30 ημέρες πίσω, με την ανάλυσή της να περιλαμβάνει την επεξεργασία των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Αναφέρει, συγκεκριμένα, πως η πληροφορία που συλλέγεται θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για κοινωνικούς σκοπούς, όπως είναι η βοήθεια πληγέντων από φυσικές καταστροφές και η παρακολούθηση εξάρσεων ασθενειών ή, σε άλλο παράδειγμα, ακόμη και για την πρόβλεψη των χρηματιστηριακών δεικτών.

Αξίζει να επαναληφθεί ότι αναφερόμαστε πάντοτε σε δημόσια πληροφορία, κάτι που σημαίνει πως δεν δίνεται πρόσβαση σε προσωπικά μηνύματα και κλειδωμένους λογαριασμούς, αλλά ούτε και σε διαγραμμένα Tweets. Για το λόγο αυτό, η DataSift είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει τακτικά τα αρχεία της, προκειμένου να αφαιρεί τα μηνύματα που έχουν στο μεταξύ διαγραφεί από τους χρήστες.

Στην ουσία, δηλαδή, η πλευρά του Twitter και των συνεργατών του θεωρεί πως το μόνο που συμβαίνει από τις προαναφερθείσες συμφωνίες είναι ότι οι άνθρωποι του μάρκετινγκ μπορούν πλέον να κάνουν περισσότερα πράγματα με τα συγκεκριμένα δεδομένα, σε πολύ πιο γρήγορους χρόνους. Η άλλη πλευρά, ωστόσο, πιστεύει πως είναι απογοητευτικό το να έχουν οι εταιρείες μεγαλύτερη πρόσβαση στα Tweets μας από ότι έχουμε εμείς οι ίδιοι. 

Πηγή: Reuters

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 2 Μαρτίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

5 thoughts on “Το Twitter ξεκινά να πουλά Tweets – τί σημαίνει αυτό για εμάς;

Comments are closed.