Adobe

Την εβδομάδα που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε το MAX Conference της Adobe στο Λος Άντζελες και όπως ήταν αναμενόμενο, πολλές ήταν οι ειδήσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκειά του: ανακοινώθηκε το Adobe Air 2.5 που υποστηρίζει σχεδόν κάθε δημοφιλή  πλατφόρμα για touch συσκευές, έγινε επίδειξη ενός εργαλείου που μετατρέπει αρχεία Flash σε HTML5, ενώ παρουσιάστηκε το Project Rome, μια δωρεάν online υπηρεσία για την παραγωγή κάθε είδους περιεχομένου. Ας τα πάρουμε με τη σειρά…

Adobe Air 2.5 με υποστήριξη για …τα πάντα (σχεδόν)

Στις αρχές της εβδομάδας ανακοινώθηκε η κυκλοφορία του Adobe Air 2.5, με κύριο χαρακτηριστικό του την υποστήριξη πλήθους συσκευών: smartphones και tablets με Blackberry Tablet OS, Android και iOS, Windows, OSX, Linux, ακόμα και τηλεοράσεις τύπου SmartTV.

Επίσης υποστηρίζονται μια σειρά από χαρακτηριστικά που αφορούν το hardware: GPS, κάμερες, μικρόφωνα, multi-touch, hardware acceleration, accelerometers κ.α.

Οι ενδιαφερόμενοι developers μπορούν να κατεβάσουν το SDK από την επίσημη σελίδα της Adobe.

Το εργαλείο μετατροπής Flash σε HTML

H Adobe υποστηρίζει πως δεν βλέπει την HTML5 ως εχθρό και ήδη είχαμε αναφερθεί σε ένα εργαλείο που είχε αναπτύξει για τη δημιουργία βίντεο σε HTML5. Χθες παρουσίασε άλλη μια εφαρμογή που πηγαίνει ακόμα πιο πέρα και επιτρέπει την αυτόματη μετατροπή ενός Flash animation σε HTML5. Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, η μετατροπή είναι ταχύτατη και το παραγόμενο αποτέλεσμα πανομοιότυπο με το αυθεντικό.

Το Project Rome

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε επίσης την επίσημη παρουσίαση του Project Rome, ενός πολύ ενδιαφέροντος εργαλείου για τον σχεδιασμό και δημοσίευση κάθε είδους περιεχομένου: αφίσες, animations, επαγγελματικές κάρτες, εξώφυλλα CD και DVD, ιστοσελίδες κ.α.

image

Το Project Rome διατίθεται ως onine εφαρμογή που τρέχει μέσα από τον browser, αλλά και ως αυτόνομο το desktop εργαλείο μέσω της πλατφόρμας του Adobe Air. Τα αποτελέσματα της δουλειάς σας μπορούν να αποθηκευτούν τοπικά ή και online,

Όπως εξηγεί το DownloadSquad, το Project Rome μπορεί να φανεί υπεραπλουστευμένο σε έναν επαγγελματία του χώρου, ενδέχεται ωστόσο να είναι ιδανικό για τους απλούς χρήστες που το θέλουν για οικιακή χρήση. Με μια πρώτη ματιά δείχνει σίγουρα ενδιαφέρον και δεν αποκλείεται σύντομα να του αφιερώσουμε ξεχωριστή παρουσίαση. Προς το παρόν μπορείτε να το δοκιμάσετε στη διεύθυνση rome.adobe.com ή να δείτε προηγουμένως το σύντομο βίντεο που το παρουσιάζει.

Κατά τα άλλα, η Adobe επιβεβαίωσε ότι ο Flash Player 10.1 αναμένεται κάποια στιγμή να κυκλοφορήσει σε Windows Phone 7, WebOS 2.0, BlackBerry OS, Symbian, MeeGo και LiMo (πηγή: Engadget). Επίσης, έγινε λόγος για το Adobe Flash Media Gateway, που αναμένεται να επιτρέψει συντομα κλήσεις VoIP ή και βιντεοκλήσεις απευθείας μέσα από τον Flash Player (πηγη: DownloadSquad).

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 30 Οκτωβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Adobe: ο μετατροπέας Flash σε HTML5, το Air 2.5, οι τηλεοράσεις, τα τηλέφωνα και το Project Rome

  1. Pingback: Tweets that mention Adobe: ο μετατροπέας Flash σε HTML5, το Air 2.5, οι τηλεοράσεις, τα τηλέφωνα και το Project Rome | Freeweird -- Topsy.com

  2. Pingback: Wallaby: μετατροπέας Flash σε HTML5 από την Adobe

Comments are closed.