Το Annotum γεννήθηκε μετά την απόφαση της Google να τερματίσει τη λειτουργία του Knol – ενός εργαλείου που έδινε σε πολλούς διαφορετικούς συντάκτες τη δυνατότητα να συνεργαστούν για τη συγγραφή επιστημονικών άρθρων και που προσπάθησε μάταια να εξελιχθεί σε αντίπαλο της Wikipedia. Ο τερματισμός του Knol υπήρξε η αιτία να δημιουργηθεί το Annotum, ένα εργαλείο που αξιοποιεί το WordPress για να δώσει στους συντάκτες του νέες δυνατότητες, προσανατολισμένες αποκλειστικά γύρω από την συγγραφή και δημοσίευση ακαδημαϊκών κειμένων.

Ουσιαστικά, το Annutum δεν είναι τίποτε άλλο από ένα απλό θέμα για το WordPress, που όμως περιλαμβάνει προεγκατεστημένα plugins και κάποιες επιπλέον λειτουργικότητες. Πιο συγκεκριμένα, αντί για το τυπικό “post” χρησιμοποιεί έναν δικό του τύπο περιεχομένου που λέγεται “article” και βοηθά στον καλύτερο διαχωρισμό των πραγματικών άρθρων από τις απλές καταχωρήσεις όπως είναι π.χ. μια ανακοίνωση.

Annotum

Επίσης, τα άρθρα του Annotum ακολουθούν συγκεκριμένη δομή, προσαρμοσμένη στις ειδικές απαιτήσεις που έχει ένα επιστημονικό κείμενο, ενώ υποστηρίζεται η εισαγωγή XML της μορφής NLM-DTD, που αποτελεί κοινό πρότυπο για τέτοιου είδους έγγραφα. Ένα άρθρο μπορεί να έχει πολλούς διαφορετικούς συγγραφείς, ενώ υποστηρίζονται λειτουργικότητες παραπομπών, εξισώσεων, πινάκων και άλλων τύπων πληροφορίας που συναντούμε συχνά σε επιστημονικά κείμενα. Ακόμη, το Annutum διαθέτει εφαρμογή για την επεξεργασία εξισώσεων σε LaTeX.

Annotum

Τέλος, το Annotum περιλαμβάνει ειδικό μηχανισμό για την διαχείριση των διαφορετικών ρόλων των χρηστών (συντάκτες, αρχισυντάκτες, επιμελητές) αλλά και για την υποβολή σχολίων που θα είναι ορατά μόνο σε αυτούς. Επίσης, ο τελικός χρήστης έχει τη δυνατότητα να κατεβάσει το άρθρο σε μορφή PDF, XML ή ePub.

Annotum

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Annotum στο annotum.org ή να το βρείτε στο επίσημο αποθετήριο θεμάτων του WordPress.org, από όπου μπορείτε να το εγκαταστήσετε όπως ακριβώς και ένα οποιοδήποτε άλλο θέμα.

Πηγή: blogs.plos.org

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ