Αν ριξετε μια ματιά στα δημοφιλέστερα πρόσθετα του WordPress.org θα δείτε ότι πολλά από αυτά αφορούν το, πάντα ενδιαφέρον, θέμα του SEO – της βελτιστοποίησης, δηλαδή του ιστοχώρου ώστε να είναι φιλικός προς τις μηχανές αναζήτησης. Το WordPress, ως πλατφόρμα, τα πηγαίνει ήδη αρκετά καλά έτσι κι αλλιώς στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ και οι επιλογές από τα διαθέσιμα πρόσθετα είναι πολλές και αξιόλογες. Αυτή, όμως, που φαίνεται να ξεχωρίζει είναι μία και λέγεται WordPress SEO by Yoast. Δημιουργημένο από τον Joost de Valk (γνωστό ως Yoast), το πρόσθετο αναλαμβάνει να βελτιώσει τον ιστοχώρο σας σε όλους τους τομείς όπου επιδέχεται βελτίωση.

Σε αντίθεση με το ακόμη δημοφιλέστερο αλλά πιο περιορισμένου βεληνεκούς All in One SEO Pack, το Yoast δεν αρκείται μόνο στην τεχνική βελτίωση των ιστοσελίδων, αλλά προσπαθεί να ωθήσει τον ίδιο τον χρήστη στο να μάθει να γράφει πιο σωστό, από άποψη SEO, περιεχόμενο.

Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δυνατότητα απευθείας προεπισκόπησης του πως θα φαίνεται στα αποτελέσματα αναζήτησης το άρθρο που ετοιμάζετε να δημοσιεύσετε.

snippets-preview

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η επιλογή “Page Analysis“, που ελέγχει τη σελίδα σας για μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη. Τέτοια, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα πολύ μικρό κείμενο, η παράλειψη της χρήσης εναλλακτικού κειμένου (alt text) στις εικόνες, η μη αναφορά της σημαντικότερης λέξης-κλειδί στον τίτλο και πολλά άλλα.

page-analysis

Επίσης, το WordPress SEO by Yoast περιλαμβάνει πληθώρα από επιλογές που μπορεί φαινομενικά να μην έχουν άμεση σχέση με αυτό καθαυτό το αντικείμενο του SEO, αλλά επηρεάζουν την συνολική εικόνα του ιστοχώρου απέναντι στο πώς αντιμετωπίζεται από τις μηχανές αναζήτησης.

Έτσι, σας επιτρέπει να δημιουργήσετε XML Sitemaps που βοηθούν Google και Bing στο να εντοπίσουν καλύτερα το περιεχόμενό σας, να προσθέσετε “breadcrumbs” που δείχνουν τη διαδρομή της σελίδας στην οποία βρίσκεται κάθε φορά ο χρήστης, ή ακόμη και να βελτιώσετε τη σελίδα που εξάγει το RSS Feed του ιστοχώρου σας. Πρόκειται, δηλαδή, για λειτουργίες που, υπό άλλες συνθήκες, θα απαιτούσαν από ένα διαφορετικό plugin η κάθε μία.

settings

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε ήδη κάποιο άλλο SEO Plugin όπως το All in One SEO Pack (το οποίο ο Yoast έχει δηλώσει ανοιχτά πως  θεωρεί κατώτερο του δικού του), υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των δεδομένων σας, ώστε να μη χάσετε τους τίτλους και τις περιγραφές που έχετε ήδη περάσει σε παλαιότερα άρθρα.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα πολλά χαρακτηριστικά ενός εξαιρετικού πρόσθετου που βελτιώνεται συνεχώς και αξίζει να δοκιμάσετε. Μπορείτε να κατεβάσετε το WordPress SEO by Yoast και να το εγκαταστήσετε όπως θα εγκαθιστούσατε και οποιοδήποτε άλλο WordPress plugin. Καλό είναι, βέβαια, να ρίξετε προηγουμένως μια ματιά στις συχνές ερωτήσεις, ώστε να ξέρετε τί να κάνετε σε περίπτωση που κάποιο από τα χαρακτηριστικά του δεν λειτουργεί με τον αναμενόμενο τρόπο.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουλίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

9 thoughts on “WordPress SEO by Yoast: Ίσως το καλύτερο SEO plugin για το WordPress

 1. είναι εξαιρετικό το Plugin. σου δίνει τη δυνατότητα να βλέπεις πόσους χαρακτήρες έχεις χρησιμοποιήσει στους τίτλους και τις περιγραφές…απλά αξαιρετικό

 2. Είναι top για wordpress…….έχω δοκιμάσει πάνω από 10 διαφορετικά plugins και κανένα δεν το πλησιάζει….έχει φτιαχτεί από τον Joost de Valk ( με τον οποίο έχω συνεργαστεί στο παρελθόν) και ο τύπος είναι γνώστης του SEO…και δυνατός προγραμματιστής..Απίστευτο που διατίθεται δωρεάν…

 3. Pingback: Τί είναι το Twitter Cards και πώς θα τα αποκτήσετε

 4. Είναι όντως πολύ καλό. Το έχω χρησιμοποιήσει σε όλα τα sites Μου. Δυστυχώς μόνο στο ένα έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα και δεν αλλάξει page tiltes και metas. Αν μπορεί κάποιος να πει τη γνώμη του, καλοδεχούμενη.

  • Ίσως είναι θέμα του template που χρησιμοποιείς στο συγκεκριμένο site. Για το θέμα του σωστού τίτλου, δοκίμασε στις ρυθμίσεις του plugin να πας Titles & Metas και από εκεί να ενεργοποιήσεις το Force rewrite titles

  • Θα μπορούσες ίσως να αντικαταστήσεις με το χέρι τον τίτλο στο header.php και να προσθέσεις το <title><?php wp_title(”); ?></title>
    
   Εάν και αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται να υπάρχει  ασυμβατότητα με κάποιο plugin. Υπάρχει κάτι από αυτά που έχεις εγκατεστημένα που τροποποιεί τα μεταδεδομένα του site;

 5. Pingback: Οι 10 καλύτερες εφαρμογές που παρουσιάστηκαν στο Freeweird το 2012

Comments are closed.