army-calcΣήμερα θα σας σας δείξω ένα κολπάκι που έμαθα στο στρατό (χωρίς πλάκα). Αφορά την εκτύπωση μιας μεγάλης φωτογραφίας σε πολλές σελίδες, οι οποίες προορίζονται να ενωθούν σχηματίζοντας μια μεγαλύτερη σελίδα – κάτι σαν αφίσα, δηλαδή. Πιο συγκεκριμένα:

Το πρόβλημα: Ας υποθέσουμε ότι έχετε μια μεγάλη έως πολύ μεγάλη φωτογραφία, την οποία θέλετε να εκτυπώσετε, αλλά δεν θέλετε να τη συρρικνώσετε για να χωρέσει σε μία σελίδα. Αντί γι’ αυτό, θα θέλατε να την εκτυπώσετε κομμάτι-κομμάτι σε πολλές διαφορετικές σελίδες – όσες χρειαστούν ώστε να εκτυπωθεί ολόκληρη. Στη συνέχεια θα κολλήσετε τις σελίδες με κόλλα ή συρραπτικό, έχοντας έτσι την φωτογραφία σας εκτυπωμένη σε μεγάλο (έως πολύ μεγάλο) μέγεθος.

Τί θα χρειαστείτε: Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας λογιστικών φύλλων, όπως είναι το δωρεάν OpenOffice Calc ή το γνωστό αλλά εμπορικό, Microsoft Excel.

Η διαδικασία για τη λύση:

  1. Ανοίξτε το OpenOffice Calc ή το Excel και εισάγετε τη φωτογραφία που θέλετε να τυπώσετε.
  2. Στη συνέχεια επιλέξτε προεπισκόπηση εκτύπωσης (“page preview” στο Calc, “print preview” στο Excel).
  3. Επιλέξτε την εμφάνιση των περιθωρίων (margins), ώστε να βλέπετε τα όρια της σελίδας και τον κενό χώρο που θα αφήσει η εκτύπωση. Εάν θέλετε, μπορείτε να ρυθμίσετε το μέγεθος που θα έχουν τα περιθώρια και στις τέσσερις πλευρές της σελίδας. Αυτό γίνεται από το “format page” στο Calc και από το “page setup” στο Excel.
  4. Ρυθμίστε το μέγεθος της φωτογραφίας, έτσι ώστε να χωρέσει σε όσες σελίδες επιθυμείτε. Αυτό στο Calc γίνεται από την επιλογή “scaling factor”, που βρίσκεται μέσα στην προεπισκόπηση (βλ. εικόνα). Στο Excel θα πρέπει να κλείσετε την προεπισκόπηση και να αλλάξετε με το χέρι το μέγεθος της εικόνας, έχοντας ως οδηγούς τις διακεκομμένες γραμμές που έχουν εμφανιστεί και υποδεικνύουν τα όρια της κάθε σελίδας (βλ. εικόνα).

Αφού πειραματιστείτε με τις διαστάσεις και τα περιθώρια και βεβαιωθείτε ότι έχετε πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορείτε να εκτυπώσετε τη φωτογραφία. Ασφαλώς, στη συνέχεια χρειάζεται λίγη χαρτοκοπτική από την πλευρά σας ώστε να αφαιρέσετε τα λευκά περιθώρια από τις σελίδες και να τις κολλήσετε μεταξύ τους, αλλά αν το κάνετε σωστά, το αποτέλεσμα θα είναι καλό.

Εγώ πάντως στο 543 TΠ στην Κω εφάρμοσα αρκετές φορές τη συγκεκριμένη μέθοδο με αξιοπρεπέστατα αποτελέσματα (για κάτι εκτυπώσεις χαρτών, αν θυμάμαι καλά). Όχι ότι μου εξασφάλισε καμιά τιμητική βέβαια, αλλά καναδυό σκοπιές μπορεί και να τις γλίτωσα… 😛

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 20 Ιανουαρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ