Blogs

Το Blogger (πρώην Blogspot) είναι αναμφισβήτητα η πιο αξιόπιστη πλατφόρμα blogging, με το WordPress.com να το ακολουθεί. Προβλήματα, αντίθετα, εμφανίζει το Tumblr, ενώ Typepad και Posterous έχουν ικανοποιητικότατες επιδόσεις. Τα παραπάνω προκύπτουν από την πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε το Pingdom, η γνωστή υπηρεσία παρακολούθησης και αξιολόγησης ιστοχώρων.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα διεξήχθη κατά το δίμηνο μεταξύ 15 Οκτωβρίου έως 15 Δεκεμβρίου και περιλάμβανε τον έλεγχο των πλατφόρμων Blogger, WordPress.com, Typepad, Tumblr και Posterous. Οι ιστοχώροι ελέγχονταν από την υπηρεσία παρακολούθησης του Pingdom κάθε λεπτό, με τους ελέγχους να πραγματοποιούνται από πολλαπλές τοποθεσίες στη Νότια Αμερική και την Ευρώπη.

image

1. Blogger

Δεν υπάρχουν πολλά να πει κανείς για την πλατφόρμα του Blogger, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν, παρέμεινε συνεχώς online χωρίς η λειτουργία του να διακοπεί ούτε δευτερόλεπτο.

2. WordPress.com

Το WordPress.com ακολούθησε αμέσως μετά, με την αρχική του σελίδα να είναι εκτός λειτουργίας για 18 λεπτά συνολικά (0,02%), ενώ τα blogs του έπεσαν για μόλις 9 λεπτά συνολικά (0.01%). Σε καμία περίπτωση η πτώση δεν ξεπέρασε τα 4 λεπτά.

image

3. Typepad

Τρίτο στην κατάταξη ήταν το Typepad, που επίσης είχε εξαιρετικές επιδόσεις, αφού η αρχική του σελίδα ήταν εκτός λειτουργίας για 9 λεπτά (0.01%) και τα blogs του για 14 λεπτά (0.02%). Καμία πτώση δεν ξεπέρασε τα 6 λεπτά.

image

4. Posterous

Το Posterous με τη σειρά του, αν και δεν είχε τις εντυπωσιακές επιδόσεις των προηγούμενων πλατφόρμων, κινήθηκε κι αυτό σε πολύ καλά επίπεδα. Η αρχική του σελίδα βγήκε εκτός λειτουργίας για 41 λεπτά (0.05%) και τα blogs του για 128 λεπτά (0.14%). Σε αυτή την περίπτωση, καμία πτώση δεν ξεπέρασε τα 20 λεπτά.

image

5. Tumblr

Το Tumblr ήταν η μόνη από τις εξεταζόμενες υπηρεσίες που άφησε αρνητικές εντυπώσεις. Βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση έπαιξε ρόλο και η ατυχία, καθώς στις 5 Δεκεμβρίου η πλατφόρμα αντιμετώπισε πρόβλημα με τη βάση της, κάτι που οδήγησε σε συνεχόμενη παύση της λειτουργίας των blogs της για 23 ώρες και 44 λεπτά. Το ίδιο διάστημα, η αρχική σελίδα έμεινε εκτός λειτουργίας για 22 ώρες και 16 λεπτά.

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει η έρευνα, το πρόβλημα του Tumblr δεν ήταν μόνο οι μεγάλες πτώσεις, αλλά και οι πολλές μικρές που παρατηρήθηκαν σε όλο αυτό το διάστημα. Συγκεκριμένα, τα blogs της υπηρεσίας εμφάνισαν πάνω από 300 πτώσεις στους 2 μήνες που διήρκεσε ο έλεγχος, φτάνοντας συνολικά τις 47.5 ώρες (3.19%). Αντίστοιχα, η αρχική σελίδα έμεινε συνολικά εκτός λειτουργίας για 33.9 ώρες (2.28%).

image

Συμπεράσματα

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, Blogger, WordPress.com και Typepad είναι μακράν οι πιο αξιόπιστες υπηρεσίες, με την πρώτη μάλιστα να είναι αψεγάδιαστη στον συγκεκριμένο τομέα. Πολύ καλά ωστόσο τα πήγε και το Posterous αφού φαίνεται πως η σταθερότητα δεν είναι κάτι που χρειάζεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους χρήστες του.

Όσον αφορά την ιδιαίτερη περίπτωση του Tumblr, εδώ μπορεί τα αποτελέσματα να είναι απογοητευτικά, καλό θα ήταν όμως να λάβουμε υπόψη την ραγδαία αύξηση της δημοτικότητάς του μέσα στους τελευταίους μήνες, κάτι που ίσως να συνέβαλε στο να δημιουργηθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα.

Επίσης, ένα συνολικό συμπέρασμα έχει να κάνει με το διαφορετικό downtime από blog  σε blog. Οι διαφορές μάλιστα μπορεί να είναι σημαντικές ακόμη και σε blogs της ίδιας πλατφόρμας, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στον συγκεκριμένο server που φιλοξενείται το κάθε ένα.

Τέλος, στην ερώτηση για το ποιό είναι το αποδεκτό όριο λειτουργίας για μια πλατφόρμα, η Pingdom θεωρεί πως αυτό είναι το 99.9%, που σημαίνει πως δικαιολογεί έως και 43 λεπτά συνολικής πτώσης το μήνα κατά μέσο όρο.

Πηγή: Pingdom Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ