Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Eric Schmidt, είναι ένας άνθρωπος η γνώμη του οποίου δεν μπορεί παρά να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, τόσο λόγω της τεράστιας εμπειρίας του όσο και της εκ των έσω γνώσης σε θέματα που αφορούν το διαδίκτυο και την τεχνολογία. Με αφορμή την επικείμενη κυκλοφορία του βιβλίου του “The New Digital Age”, που αναμένεται τον Απρίλιο, η Wall Street Journal δημοσιεύει 7 ενδιαφέροντα αλλά και αρκετά ανησυχητικά, ως προς τις προβλέψεις τους, αποσπάσματα.

Για την ανωνυμία: «Κάποιες κυβερνήσεις θα θεωρήσουν πως είναι πολύ ριψοκίνδυνο να έχουν χιλιάδες ανώνυμους, μη ανιχνεύσιμους, με ανεξακρίβωτα στοιχεία, πολίτες – “κρυμμένους ανθρώπους”. Θα θελήσουν να μάθουν ποιος άνθρωπος σχετίζεται με ποιον online λογαριασμό και θα απαιτήσουν πιστοποίηση σε κρατικό επίπεδο, προκειμένου να ασκήσουν τον έλεγχό τους και στον ψηφιακό κόσμο».

Για τις μηχανές αναζήτησης: «Εντός των μηχανών αναζήτησης, η πληροφορία που συνδέεται με πιστοποιημένα προφίλ χρηστών θα αξιολογείται καλύτερα από ότι το περιεχόμενο που στερείται τέτοιας πιστοποίησης, κάτι που θα κάνει τους περισσότερους χρήστες να επιλέγουν, φυσικά, τα πρώτα (πιστοποιημένα) αποτελέσματα. Το πραγματικό τίμημα του να παραμείνεις ανώνυμος, τότε, θα μπορούσε να είναι το ότι θα περνάς απαρατήρητος».

Για τα απολυταρχικά καθεστώτα: «Κράτη όπως η Λευκορωσία, η Ερυθραία, η Ζιμπάμπουε και η Βόρεια Κορέα – απολυταρχικά και προσωποπαγή και με ρόλο παρία για τον υπόλοιπο κόσμο, θα έχουν λίγα να χάσουν συμμετέχοντας σε μια αυταρχική διαδικτυακή Ένωση, όπου η λογοκρισία και οι στρατηγικές και τεχνολογίες παρακολούθησης θα μπορούσαν να διαμοιράζονται».

Για τις εταιρείες τεχνολογίας: «Οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να μάθουν να είναι σκληρόπετσες τα επόμενα χρόνια της ψηφιακής εποχής, γιατί θα βρεθούν περικυκλωμένες από ανησυχίες του κοινού σε θέματα ιδιωτικότητας, ασφάλειας και προστασίας των χρηστών τους. Επίσης θα χρειαστεί να προσλάβουν περισσότερους δικηγόρους».

Για τον ηλεκτρονικό πόλεμο: «Είναι ασφαλές να θεωρήσουμε πως ήδη ζούμε σε μια εποχή κυβερνο-πολέμου (cyber-war) κατευθυνόμενου από κράτη, ακόμη κι αν οι περισσότεροι από εμάς δεν το γνωρίζουμε».

Για τη δημοσιογραφία: «Το αποτέλεσμα του να έχεις τόσους πολλούς νέους παίκτες, συνδεδεμένους μέσω μιας ευρείας γκάμας πλατφόρμων σε ένα μεγάλο, αποκεντρωμένο μιντιακό σύστημα είναι ότι τα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά παραρτήματα θα αναμεταδίδουν λιγότερο και θα αξιολογούν περισσότερο. Στην πραγματικότητα, η ελίτ θα βασίζεται περισσότερο σε ήδη καθιερωμένους ειδησεογραφικούς οργανισμούς ακριβώς λόγω της μαζικής εισροής στο σύστημα χαμηλής ποιότητας πληροφόρησης».

Για το Twitter: «Το Twitter δεν μπορεί να παράγει ανάλυση δεδομένων περισσότερο από ότι ένας πίθηκος μπορεί να πληκτρολογήσει ένα έργο του Σαίξπηρ».

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ