Λίγες μέρες αφότου κόπασε ο θόρυβος από τις αντιδράσεις στα αμερικανικά νομοσχέδια SOPA και PIPA, 22 Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, υπέγραψαν στο Τόκυο τη συνθήκη κατά της πειρατείας ACTA. Η ACTA (Anti-Counterfeiting Trademark Agreement) συστάθηκε και υπογράφηκε σχεδόν με μυστικότητα, χωρίς δημόσιες διαβουλεύσεις, και οι πολέμιοί της θεωρούν πως το περιεχόμενό της μπορεί να επιφέρει σοβαρότατες συνέπειες στην online ζωή μας.
Πιο συγκεκριμένα, η ACTA αποτελεί μια γενικότερη συμφωνία μεταξύ εθνών που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αγαθών, υλικών και ψηφιακών. Σε ό,τι αφορά το διαδίκτυο, η συμφωνία θα μπορούσε να καταστήσει τους παρόχους (ISP) υπόλογους για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων που πραγματοποιούνται στο δίκτυό τους και να τους οδηγήσει στην χρήση τεχνολογιών παρακολούθησης προκειμένου να ελέγχουν την δραστηριότητα των χρηστών τους.
Επίσης, θα μπορούσε να επιβληθεί μια πολιτική τύπου «τριών χτυπημάτων» με την οποία ο ISP θα αποβάλλει από το δίκτυό του όσους διακινούν παράνομο υλικό και δεν συμμορφώνονται μετά από μια σειρά προειδοποιήσεων.
Εντονότατη κριτική, πάντως, έχει ασκηθεί στην ACTA και εξαιτίας του ότι προσπαθεί να εισάγει σημαντικούς νόμους «από την πίσω πόρτα» μέσω μιας εμπορικής συμφωνίας που όταν επικυρωθεί θα αποκτήσει δεσμευτική ισχύ, αντί να αφήσει τις μεμονωμένες χώρες να θέσουν τους δικούς τους νόμους σε δημόσια συζήτηση.
Μέχρι στιγμής, οι χώρες που συμφώνησαν να υιοθετήσουν την ACTA είναι οι Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία. Σύντομα αναμένεται να υπογράψουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ήδη έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία και Σιγκαπούρη.
Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως η ACTA δεν αποτελεί τετελεσμένο γεγονός αφού πρέπει να επικυρωθεί από τις χώρες που το έχουν αποδεχτεί, κάτι που, τουλάχιστον στην Ευρώπη, αναμένεται να γίνει σε αρκετούς μήνες από τώρα. Ήδη έχει ξεκινήσει να διαμορφώνεται κίνημα διαμαρτυρίας και ειδικά στην Πολωνία χιλιάδες διαδηλωτές έχουν ήδη βγει στους δρόμους τις τελευταίες μέρες.
Aν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ACTA διαβάστε ένα πιο αναλυτικό άρθρο, ενώ στη σελίδα stopacta.info μπορείτε να βρείτε περαιτέρω υλικό και παραπομπές.
Πηγή: TheNextWeb
22 χώρες (και η Ελλάδα) υπέγραψαν
σύμφωνο που ανοίγει το δρόμο για
την παρακολούθηση του #internet http://t.co/E5O5Filb via @Freeweird
αληθεια ? να δουμε οταν εφαρμοστει αυτο πως θα ανοιγεις το μυαλο σου και πως θα τυπωνεις προκυριξεις για να βγεις στου δρομους . επισης ειναι ενας τροπος που πολλοι ανθρωποι χρησιμοποιουν για να επικοινωνησουν και ενα ισχυρο οπλο στις μερες μας .. μα και βεβαια χαζοι ειμαστε εμεις ? οχι αγορι μ . θα μας κρατησουν κλεισμενους σε μαντι νομιζοντας οτι προστατευομαστε και θα αλλωνιζουν χωρις να περνουμε χαμπαρι . επισης ψαξε μια να δεις τον πονηρο δικτατορα χοτζα τι ειχε καταφερει με την απαγορευση καποιων καναλιων . εβαζε μονο οτι ηθελα αυτοσ για να μην βλεπουν οι αλλοι τι γινεται απεξω και επαναστατησουν .
Pingback: Τί είναι η ACTA και γιατί πρέπει να μας ανησυχεί;
Pingback: Τί είναι η ACTA και γιατί πρέπει να μας ανησυχεί; - 30-45.gr
Pingback: Τι είναι το ACTA ? | Ars Longa Vita Brevis
22 χώρες (και η Ελλάδα) υπέγραψαν σύμφωνο που ανοίγει το δρόμο για την παρακολούθηση του internet http://t.co/wr8GsgeO
Pingback: Τί είναι η ACTA και γιατί πρέπει να μας ανησυχεί; | Evia Welle