Twitter

Τη δυνατότητα να αποκρύπτει περιεχόμενο σε συγκεκριμένες χώρες ενώ ταυτόχρονα θα το διατηρεί ορατό στον υπόλοιπο κόσμο, αποκτά το Twitter σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή του. Πρόκειται, ασφαλώς, για μια άμεση μορφή λογοκρισίας, που θα αφορά χώρες που, όπως εξηγεί, αντιλαμβάνονται διαφορετικά την έννοια της ελευθερίας της έκφρασης. Κι αν νομίζετε πως αυτό είναι κάτι που θα αφορά μόνο τις αυστηρές χώρες της Ανατολής, κάνετε λάθος, αφού το Twitter αναφέρει χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπου μηνύματα με ναζιστικό περιεχόμενο λογοκρίνονται για «ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους».

Αξίζει να σημειωθεί πως το Twitter ήδη λογοκρίνει Tweets που παραβιάζουν συγκεκριμένους νόμους – συνήθως αυτούς που αφορούν θέματα παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων – αυτό όμως μέχρι σήμερα γινόταν σε παγκόσμια κλίμακα και ίσχυε για όλους τους χρήστες της υπηρεσίας.

Αντίθετα, τώρα η λογοκρισία θα μπορεί να αφορά συγκεκριμένες μόνο χώρες, αφήνοντας ανεπηρέαστο τον υπόλοιπο κόσμο. Οι χρήστες των οποίων τα Tweets θα λογοκρίνονται θα λαμβάνουν σχετική ειδοποίηση, ενώ το Tweet θα εμφανίζει κι αυτό με τη σειρά του μήνυμα που θα εξηγεί ότι το περιεχόμενό του έχει αποκρυφτεί από την συγκεκριμένη χώρα.

Twitter censors tweets in specific countries

Η αναγνώριση της χώρας του εκάστοτε χρήστη θα γίνεται μέσω της IP του υπολογιστή του και, όπως εξηγείται στη σχετική σελίδα βοήθειας της υπηρεσίας, πέρα από τα Tweets θα μπορεί να λογοκριθούν ακόμη και ολόκληροι λογαριασμοί χρηστών.

Twitter censors user accounts in specific countries

Το Twitter αναφέρει πως δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη το νέο χαρακτηριστικό και ότι θα ενημερώσει τους χρήστες όταν αυτό συμβεί, επισημαίνοντας, μάλιστα το περιεχόμενο που κάθε φορά θα λογοκρίνεται. Επίσης, έχει επεκτείνει τη συνεργασία της με την Chilling Effects, μια υπηρεσία που παρακολουθεί το λογοκριμένο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, ώστε οι δράσεις της να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια.

Πρόκειται πάντως για μια αρνητικότατη εξέλιξη, που έρχεται ένα μόλις χρόνο μετά την ανακοίνωση με τίτλο “The Tweets Must Flow”. Εκεί, μεταξύ άλλων το Twitter ανέφερε πως ενώ υπάρχουν Tweets που αφαιρούνται, όπως αυτά που περιέχουν παράνομα links ή spam, γίνονται παρόλα αυτά προσπάθειες ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο αυτές οι εξαιρέσεις και να μην αφαιρούνται Tweets με κριτήριο το περιεχόμενό τους.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση, οι αντιδράσεις των χρηστών θεωρούνται δεδομένες ακόμη κι αν υπάρξουν πλάγιοι τρόποι για την παράκαμψη του μέτρου, και μένει να δούμε τί αντίκτυπο θα έχει η συγκεκριμένη απόφαση στην δημοφιλέστατη υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Δείτε και τις διευκρινίσεις που δημοσίευσε το Twitter μια μέρα αργότερα και ξεκαθαρίζουν κάποια πράγματα ως προς το πώς ακριβώς θα λειτουργεί το νέο χαρακτηριστικό.

Πηγή: twitter blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

5 thoughts on “Το Twitter θα μπορεί να λογοκρίνει Tweets σε συγκεκριμένες χώρες

  1. Pingback: Το Twitter θα μπορεί να λογοκρίνει Tweets σε συγκεκριμένες χώρες - 30-45.gr

  2. Pingback: Η απάντηση του Twitter σχετικά με το θέμα της λογοκρισίας

Comments are closed.