Facebook

Αρκετά ήταν και σήμερα τα νέα που αφορούν το Facebook: η δημοφιλής υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης αποφασίζει να σταματήσει να εμφανίζει συνεχώς φωτογραφίες των πρώην σας, ενώ δημιουργεί «δίκτυο υποστήριξης» για να καταπολεμήσει τα φαινόμενα bullying που παρατηρούνται πλέον σχετικά συχνά μεταξύ των χρηστών του. Παράλληλα, ένας υπάλληλος της Google δημιούργησε το Facebook Disconnect, μία επέκταση για τον Chrome που ακυρώνει κάθε επικοινωνία του browser με το Facebook Connect.

Οι φωτογραφίες των πρώην

imageΈχετε προσέξει πως οι φωτογραφίες της περιοχής “Photo Memories”, που εμφανίζεται πάνω δεξιά σε μερικές σελίδες του Facebook, μόνο τυχαία δεν επιλέγονται; Σκοπός είναι να προβάλλονται εικόνες «φίλων» που μπορεί να σας ενδιαφέρουν περισσότερο από άλλους.

Όπως εξηγεί το Mashable, ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό δεν είναι γνωστός, έχει ωστόσο ένα συγκεκριμένο μοτίβο που ίσως να λαμβάνει υπόψη του τις φωτογραφίες που συνήθως βλέπετε ή τα μηνύματα που ανταλλάσσετε.

Ως παρενέργεια αυτού του μηχανισμού, πολλοί χρήστες έχουν διαμαρτυρηθεί ότι το “Photo Memories” εμφανίζει υπερβολικά συχνά φωτογραφίες των πρώην τους, ξυπνώντας αναπόφευκτα δυσάρεστες αναμνήσεις.

Το Facebook άκουσε τα παράπονα και τα έλαβε υπόψη, και πλέον απαγορεύει στο Photo Memories να εμφανίζει φωτογραφίες «φίλων» με τους οποίους ο χρήστης είχε στο παρελθόν σχέση.

Το δίκτυο υποστήριξης κατά του ηλεκτρονικού bullying

Όπου υπάρχει οποιαδήποτε μορφή κοινότητας είναι αναπόφευκτο να εμφανιστούν φαινόμενα bullying – εκφοβισμός, δηλαδή, ατόμων που οδηγεί στην περιθωριοποίησή τους. Η κοινότητα του Facebook δεν θα μπορούσε προφανώς να αποτελέσει εξαίρεση και στην προκειμένη περίπτωση τα θύματα είναι συνήθως ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και γενικότερα άτομα με «αποκλίνουσα» σεξουαλική συμπεριφορά.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το Facebook προχώρησε σε συνεργασία με το MTV, την οργάνωση GLADD (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation) και άλλους φορείς ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο υποστήριξης για τα άτομα που πέφτουν θύματα του «ηλεκτρονικού bullying».

Σύμφωνα με το άρθρο του Mashable, οι πρώτες ενέργειες του δικτύου περιλαμβάνουν μια σειρά από οδηγίες και συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει οι χρήστες να αντιμετωπίζουν πιθανές επιθέσεις. Αιτία για τη δημιουργία του δικτύου υποστήριξης υπήρξαν ορισμένα πρόσφατα τραγικά περιστατικά όπως αυτό του Tyler Clementi που οδηγήθηκε στην αυτοκτονία όταν συμμαθητές του τον μαγνητοσκόπησαν κρυφά σε προσωπικές στιγμές και δημοσίευσαν το βίντεο στο internet.

Το Facebook Disconnect

Ένας υπάλληλος της Google ονόματι Brian Kennish δημιούργησε στον ελεύθερό του χρόνο το Facebook Disconnect, μια επέκταση για τον Chrome που ακυρώνει κάθε λειτουργικότητα του Facebook Connect. Όπως εξηγεί το άρθρο του TechCrunch, η επέκταση θεωρητικά αποτρέπει την αποστολή δεδομένων προς το Facebook όταν ο χρήστης επισκέπτεται ιστοχώρους που χρησιμοποιούν την υπηρεσία του Facebook Connect.

image

Ο Kennish ισχυρίζεται ότι δοκίμασε με επιτυχία την εφαρμογή σε μεγάλο αριθμό ιστοχώρων μεταξύ των οποίων και το TechCrunch, από το οποίο αντλείται το παραπάνω screenshot.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ