Μια ενδιαφέρουσα όσο και άγνωστη μέχρι τώρα πληροφορία ήρθε στο φως τη δημοσιότητας από την ομάδα του Killswitch.me, που μας έδειξε ότι τα link που ανταλλάσσουμε μέσω προσωπικών μηνυμάτων στο Facebook προσμετρούνται στην καταμέτρηση των Like που τους αντιστοιχούν. Εάν, για παράδειγμα, στείλετε το link αυτής εδώ της σελίδας μέσω προσωπικού μηνύματος στο Facebook σε κάποιον φίλο σας, τότε ο μετρητής των Like της σελίδας θα «δει» τον διαμοιρασμό και θα τον μετρήσει ως επιπλέον Like.

Το γεγονός προκάλεσε κάποιες (αναμενόμενες, μάλλον) ανησυχίες ως προς το κατά πόσο τίθεται ζήτημα παραβίασης της ιδιωτικότητας των χρηστών, από τη στιγμή που τα μηνύματα δεν είναι δημόσια αλλά ιδιωτικά. Από την άλλη, βέβαια, ήταν ήδη γνωστό ότι το Facebook σκανάρει τα μηνύματα για να φιλτράρει τα link που οδηγούν σε κακόβουλο ή πειρατικό περιεχόμενο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξηγεί η ίδια η εταιρεία, τα συστήματά της «κάνουν parse τα URL που διαμοιράζονται ώστε να δημιουργήσει την απαραίτητη προεπισκόπηση αλλά και να διασφαλίσει ότι το μήνυμα δεν αποτελεί spam».

Επίσης, διευκρινίζει ότι η καταμέτρηση των προσωπικών μηνυμάτων στον αριθμό των Like αφορά μόνο τα plugin τρίτων και δεν συμβαίνει στις περιπτώσεις διαμοιρασμού εντός του ίδιου του Facebook (π.χ. στην περίπτωση διαμοιρασμού link προς μια Σελίδα). Για το λόγο αυτό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς δεν αποστέλλεται κάποιου άλλου είδους προσωπική πληροφορία, αλλά ούτε και δημοσιεύεται, φυσικά, κάτι στο χρονολόγιο των χρηστών.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης, λοιπόν, είναι μάλλον ότι μαθαίνουμε πως ο αριθμός που εμφανίζεται στο κουμπί Like μιας ιστοσελίδας είναι των σύνολο των παρακάτω:

  • Ο αριθμός των Like που έχει δεχτεί το συγκεκριμένο URL.
  • Ο αριθμός των διαμοιρασμών που έχει δεχτεί (αυτό περιλαμβάνει και την αντιγραφή / επικόλληση του link στο Facebook).
  • Ο αριθμός των Like και των σχολίων σε δημοσιεύσεις που έχουν γίνει στο Facebook και παραπέμπουν σε αυτό το link.
  • Ο αριθμός των προσωπικών μηνυμάτων που περιλαμβάνουν το link ως συνημμένο.

Πηγή: The Next Web

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 5 Οκτωβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ