Η διαδικασία ψηφοφορίας σχετικά με την αποδοχή ή όχι των τελευταίων αλλαγών του Facebook έληξε και το αποτέλεσμά της δικαίωσε την απόφαση του κοινωνικού δικτύου να εγκαταλείψει την συγκεκριμένη πρακτική ως μη αποτελεσματική. Πράγματι, από το ένα δισεκατομμύριο χρήστες που ισχυρίζεται πως έχει το Facebook, μόνο 668.872 ήταν αυτοί που ψήφισαν υπέρ ή κατά των νέων όρων.

Από αυτούς, το 80% (589.141 χρήστες) ψήφισε κατά, αλλά ο αριθμός τους ήταν τόσο μικρός που δεν υπήρχε καμία περίπτωση ούτε καν να πλησιάσουν το 30% του συνολικού πληθυσμού του κοινωνικού δικτύου – ποσοστό που απαιτούνταν προκειμένου η άποψή τους να μπορέσει να επηρεάσει τις εξελίξεις.

Έτσι, η εταιρεία θα εφαρμόσει τους νέους όρους και, ως μέρος αυτών, θα καταργήσει την διαδικασία ψηφοφορίας. Εξηγεί, παρόλα αυτά, πως δεν θα πάψει να λαμβάνει υπόψη της την άποψη των χρηστών, αλλά θα προσπαθήσει να εξερευνήσει «νέους, καινοτόμους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους» ώστε να ευαισθητοποιήσει περισσότερους χρήστες.

Αν υπάρχει κάτι που αλλάζει, πάντως, με την παραπάνω απόφαση, είναι ότι ενώ πριν υπήρχε η ψευδαίσθηση ότι οι χρήστες είχαν τον τελευταίο λόγο στις μεγάλες αποφάσεις, πλέον παύει οριστικά να τίθεται τέτοιο θέμα.

Πηγή: Facebook site governance

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Οριστικό τέλος οι ψηφοφορίες για το Facebook – ούτε το 1% δεν προσήλθε στις «κάλπες»

  1. παρότι καθημερινός χρήστης του facebook,ποτέ δεν άκουσα για ψηφοφορία,
    πιθανόν να μην ενημερώθηκαν όλοι οι χρήστες

    • Eve Jiagnifi Πράγματι, η ενημέρωση δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Έβγαλε μεν τις απαραίτητες ανακοινώσεις ενώ το θέμα “έπαιξε” και σε τεχνολογικά websites, αλλά θα μπορούσε γενικά να προβάλλεται κάπως καλύτερα – θα μπορούσε, π.χ. να χρησιμοποιεί μέσα στο facebook.com εμφανείς ειδοποιήσεις που δεν μπορείς να παραβλέψεις, σαν κι αυτές που βάζει κάθε φορά που εγκαινιάζει μια σημαντική νέα λειτουργία. 
      Πάντως έτσι κι αλλιώς πιστεύω πως η ανταπόκριση θα ήταν περιορισμένη – απλά ίσως όχι τόσο μικρή.

Comments are closed.