Η Mozilla ανακοίνωσε πως ο εξομοιωτής που έχει δημιουργήσει για να δοκιμάσουμε το Firefox OS, το νέο λειτουργικό σύστημα για κινητά τηλέφωνα, κυκλοφόρησε αναβάθμιση και έφτασε την έκδοση 1.0. Αν και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, που είχε πρωτοκυκλοφορήσει, οι αλλαγές αφορούν κυρίως διορθώσεις σφαλμάτων, αυτό είναι κάτι αρκετά σημαντικό, αφού η αρχική έκδοση ήταν σε αρκετές περιπτώσεις προβληματική.

Παρόλα αυτά, η Mozilla διατηρεί τον τίτλο του “Preview” στον εξομοιωτή της, καθώς η εφαρμογή εξακολουθεί  να βρίσκεται σε αρκετά πρώιμο στάδιο. Εάν, πάντως, τον είχατε δοκιμάσει χωρίς επιτυχία όταν πρωτοκυκλοφόρησε, αξίζει ίσως να του δώσετε τώρα μια νέα ευκαιρία, για να πάρετε μια γεύση από τη νέα πλατφόρμα που αναμένεται να ξεκινήσει την κυκλοφορία της στις αρχές του 2013.

Για να το κάνετε, αρκεί να εγκαταστήσετε τον Firefox OS Simulator, με τον ίδιο τρόπο που θα εγκαθιστούσατε μια οποιαδήποτε επέκταση στον Firefox (με τη διαφορά ότι αυτή έχει μέγεθος γύρω στα 65ΜΒ και θα αργήσει λίγο παραπάνω).

Στη συνέχεια, και χωρίς να χρειαστεί καν επανεκκίνηση του browser, μπορείτε από το κεντρικό μενού του Firefox να επιλέξετε το Web Developer / Firefox OS Simulator για να ξεκινήσετε τον εξομοιωτή, που θα ανοίξει σε δικό του παράθυρο.

Σε περίπτωση που κολλήσετε, δείτε το βίντεο που ακολουθεί και περιγράφει βήμα-βήμα την όλη διαδικασία.

Με το Firefox OS η Mozilla φιλοδοξεί να φέρει στο κοινό μια ανοιχτή πλατφόρμα βασισμένη σε διαδικτυακά πρότυπα (HTML5, CSS, JavaScript) που θα δίνει μεγαλύτερη ελευθερία στους προγραμματιστές και στους χρήστες της. Δεν θα καταφέρει, φυσικά, να ανταγωνιστεί τους μεγάλους παίκτες του χώρου (iOS, Android, Windows Phone), αλλά έτσι κι αλλιώς στόχος της είναι να προσεγγίσει το κοινό που ενδιαφέρεται για τα πιο οικονομικά μοντέλα έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

example-apps[1] example-radio[1] example-music[1] example-browser[1] example-videos[1] example-gallery[1]

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ