Με ένα αρκετά σύντομο μήνυμά του στο Google Groups, ο Benjamin Smedberg της Mozilla ζήτησε από τους προγραμματιστές να σταματήσουν να δουλεύουν πάνω στην 64-bit έκδοση του Firefox για Windows. Ο Firefox στα 64-bit αποτελεί έτσι κι αλλιώς μια πονεμένη ιστορία, αφού βρίσκεται για πολύ καιρό σε δοκιμαστικό στάδιο, χωρίς όμως ποτέ να καταφέρει να μετεξελιχθεί σε επίσημη, σταθερή έκδοση και, από ότι φαίνεται, η τελευταία εξέλιξη του δίνει την χαριστική βολή.

Στην δικαιολόγηση της απόφασής του, ο Smedberg αναφέρει ως σημαντικότερους λόγους τους εξής:

  • Πολλά plugin δεν είναι διαθέσιμα σε εκδόσεις 64-bit, ενώ ακόμη κι αυτά που είναι, δεν λειτουργούν πάντοτε σωστά.
  • Οι αναφορές προβλημάτων που υποβάλλονται από όσους χρησιμοποιούν τις δοκιμαστικές εκδόσεις του Firefox 64-bit δεν έχουν υψηλή προτεραιότητα, γιατί «ασχολούμαστε με άλλα πράγματα». Το γεγονός αυτό τους προκαλεί δικαιολογημένη απογοήτευση, γιατί νιώθουν – και είναι (σύμφωνα με τα ίδια τα λεγόμενά του) χρήστες δεύτερης κατηγορίας.
  • Οι αναφορές προβλημάτων προκαλούν επίσης δυσκολίες και στην ομάδα που είναι υπεύθυνη για την σταθερότητα του Firefox, γιατί δεν υπάρχει εύκολος διαχωρισμός μεταξύ των 32-bit και 64-bit εκδόσεων.

Η ανακοίνωση του Smedberg προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις, αφού το 50% όσων χρησιμοποιούν τις πειραματικές εκδόσεις του Firefox «τρέχουν» στα 64-bit. Παρόλα αυτά, και εκτός μεγάλου απροόπτου, η απόφαση φαίνεται πως είναι οριστική.

Έτσι, προς το παρόν 64-bit εκδόσεις του Firefox θα βρείτε μόνο αν χρησιμοποιείτε OS X ή Linux, ενώ σε περιβάλλον Windows υπάρχουν πλέον μόνο οι ανεπίσημες εκδόσεις του Waterfox και του Pale Moon.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ούτε και ο Chrome έχει 64-bit έκδοση, σε περίπτωση που θέλετε ντε και καλά 64-bit browser σε Windows οι επιλογές σας περιορίζονται στον Internet Explorer και τον Opera.

Πηγή: Cnet

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 22 Νοεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ