Αν και λίγοι πιθανώς να το γνώριζαν, το Facebook έδινε μέχρι τώρα στα μέλη του τη δυνατότητα ψήφου για τις μεγάλες αλλαγές στους όρους χρήσης του, κυρίως σε ό,τι αφορούσε ζητήματα ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων. Ίσως και λόγω της περιορισμένης προβολής της λειτουργίας, ωστόσο, η συμμετοχή ήταν τόσο μικρή που την τελευταία φορά που υπήρξε ψηφοφορία για κάποια λειτουργία, έλαβε μέρος μόλις 1 χρήστης για κάθε 2.600, δηλαδή γύρω στο 0,038% του συνολικού πληθυσμού του κοινωνικού δικτύου.

Έτσι, το Facebook ανακοίνωσε ότι στο εξής δεν θα επιτρέπει στους χρήστες να ψηφίζουν για παρόμοιες αλλαγές, αλλά μόνο να σχολιάζουν. Σύμφωνα με το κοινωνικό δίκτυο, ο μηχανισμός ψηφοφορίας δημιούργησε ένα σύστημα που «προκρίνει την ποσότητα έναντι της ποιότητας» και για να αντιμετωπίσει το θέμα προτείνει την αντικατάστασή του από έναν μηχανισμό που θα προσφέρει πιο ουσιαστική συμμετοχή των χρηστών και θα περιορίζεται μόνο στα σχόλια. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα απευθείας αποστολής ερωτήσεων στον επικεφαλής του τμήματος που είναι υπεύθυνο για θέματα ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων.

Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, η δυνατότητα ψηφοφορίας των μελών ποτέ δεν κατάφερε να επηρεάσει ουσιαστικά κάποια σημαντική αλλαγή στους όρους χρήσης του κοινωνικού δικτύου. Ακόμη και αν υποθέταμε ότι έδινε στους χρήστες κάποια μικρή δύναμη, η έλλειψη ενημέρωσης, η μειωμένη εξοικείωση μερίδας του κοινού με την χρήση τέτοιων μηχανισμών αλλά και η γενικότερη αδιαφορία, καθιστούσαν την ύπαρξή της περισσότερο τυπική παρά ουσιαστική.

Η διαφορά είναι ότι, πλέον, την επόμενη φορά που θα προταθεί κάποια σημαντική αλλαγή στους όρους χρήσης του Facebook, τα μέλη του θα έχουν στη διάθεσή τους ένα μέσο λιγότερο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.

via Mashable

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 22 Νοεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Το Facebook δεν είναι πια δημοκρατία (πότε ήταν;)

  1. Pingback: Ενδείξεις ότι το Facebook ετοιμάζει το δικό του διαφημιστικό δίκτυο

  2. Pingback: Τελευταία ψηφοφορία για τους όρους χρήσης του Facebook

Comments are closed.