Θέλοντας να διευκολύνει την διαδικασία της αρχικής εγκατάστασης του Firefox, η Mozilla δημιούργησε τον “stub installer”. Πρόκειται για ένα μικρό εκτελέσιμο αρχείο που, αφού ο χρήστης το τρέξει, αναλαμβάνει να αναγνωρίσει την αρχιτεκτονική του συστήματός του και να κατεβάσει την σωστή έκδοση του browser, επιλέγοντας, παράλληλα, τον πιο κοντινό server για την όσο το δυνατόν ταχύτερη λήψη.

Η εφαρμογή είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο για Windows και αποτελεί άλλη μία πρακτική που καθιερώθηκε από τον Chrome, ο οποίος εγκαθίσταται με παρόμοιο τρόπο.

Γνωρίζοντας ότι η συχνότητα των αναβαθμίσεων και ο αριθμός των διαφορετικών εκδόσεων του Firefox είναι τέτοιος που μπορεί εύκολα να μπερδέψει τους χρήστες, η Mozilla θέλει να κάνει την εγκατάσταση του browser όσο το δυνατόν πιο εύκολη και γρήγορη. Ειδικά, μάλιστα, τώρα που έρχονται τα Windows 8 και το νέο περιβάλλον χρήσης τους, ο νέος μηχανισμός εγκατάστασης φαίνεται πως έρχεται πάνω στην ώρα.

Το κατά πόσο η Mozilla θα επεκτείνει την πρακτική και σε άλλες πλατφόρμες είναι κάτι που ακόμη παραμένει άγνωστο, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρητικά, στην περίπτωση του OS X θα μπορούσε να υποβάλλει τον Firefox στο Mac App Store, αν, βέβαια, είναι διατεθειμένη να περάσει από τις αυστηρές διαδικασίες έγκρισης της Apple.

Προς το παρόν ο stub installer είναι διαθέσιμος στην τελευταία πειραματική “nightly” έκδοση του Firefox που, φυσικά, προορίζεται μόνο για δοκιμές και σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται για καθημερινή χρήση.

Πηγή: The Next Web

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 8 Οκτωβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ