Mozilla Firefox

Το ότι ήταν αβέβαιη η συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ Mozilla και Google, μέσω της οποίας η δεύτερη χρηματοδοτούσε τον Firefox, ήταν κάτι που το γνωρίζαμε εδώ και εβδομάδες, από τότε έγινε γνωστή η είδηση της κυκλοφορίας του Firefox με τον BIng ως προεπιλογή. Τώρα όμως που ο Chrome ξεπέρασε σε δημοτικότητα τον browser της Mozilla, οι συζητήσεις για το μέλλον του Firefox έχουν φουντώσει, κι αυτό γιατί μέχρι τώρα η συμφωνία με τη Google αποτελούσε την πηγή του 84% των εσόδων του ιδρύματος.

Η συμφωνία των δύο πλευρών έληξε τον Νοέμβριο και προς το παρόν όλα φαίνεται να είναι στον αέρα, αφού καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει αναφέρει το παραμικρό για την ανανέωσή της. Πολλοί είναι μάλιστα αυτοί που πιστεύουν πως ακριβώς λόγω της ύπαρξης του Chrome, η Google θα θελήσει να προκαλέσει πλήγμα στον βασικότερο ίσως ανταγωνιστή της.

Από την άλλη, ο Firefox, λόγω της ιστορίας που κουβαλάει ως ο browser που κατάφερε να ξεκολλήσει τον κόσμο από τον Internet Explorer αλλά και γενικότερα χάρη στην ανοιχτή λογική του, είναι συμπαθής ακόμη και σε όσους δεν τον χρησιμοποιούν. Ίσως λοιπόν κάποιοι να δουν μια ενδεχόμενη κίνηση της Google ως χτύπημα κάτω από τη μέση, που αντίκειται στην φιλοσοφία του “Don’t be evil” (μην είσαι κακός) που υποτίθεται πως πρεσβεύει η εταιρεία.

Επιπλέον, η πρόσφατη συμφωνία με τη Microsoft για την κυκλοφορία της ειδικής έκδοσης του Firefox με τον Bing ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης ίσως μας δίνει μια ιδέα για το πού θα μπορούσε να στραφεί η Mozilla σε περίπτωση που στραβώσει η συνεργασία με τη Google. Κι αν αυτό φαίνεται αντιφατικό λόγω της ύπαρξης του Internet Explorer, ας μην ξεχνάμε πως ο Firefox έχει πρόσβαση σε μέρη όπου η Microsoft παραδοσιακά δεν πατάει (βλέπε OSX, Linux). 

Phoenix - ο πρώτος browser της Mozilla που αργότερα μετονομάστηκε σε Firefox

Όπως και να έχει πάντως, ακόμη κι αν στην περίπτωση της Mozilla ισχύει το «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές», ενδεχόμενη διακοπή της χρηματοδότησης από την Google θα αποτελέσει αναμφίβολα σοβαρότατο – ίσως ακόμη και ανεπανόρθωτο – πλήγμα. Δεν είναι μάλλον τυχαίο που το Ίδρυμα επέλεξε το συγκεκριμένο χρονικό σημείο για να δημοσιεύσει το παρακάτω βίντεο, που αφηγείται την ιστορία του Firefox από την εποχή που ακόμη λεγόταν Phoenix και στέκεται στο ότι ο Firefox αυτός καθαυτός είναι ένα μέρος μόνο μιας ευρύτερης προσπάθειας για ένα καλύτερο και πιο ανοιχτό διαδίκτυο.

Πηγές: TheNextWeb, Techspot

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Το αβέβαιο μέλλον της χρηματοδότησης του Firefox από τη Google και «η ιστορία της Mozilla»

  1. Pingback: Η Google θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον Firefox για ακόμα 3 χρόνια

Comments are closed.