Firefox

Αν και οι αναβαθμίσεις του Firefox, λόγω της συχνότητάς τους, σπάνια περιλαμβάνουν πια σημαντικά χαρακτηριστικά η έκδοση 12 του δημοφιλούς browser αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα φέρει αρκετές αλλαγές που φιλοδοξούν να κλείσουν την απόσταση από τον μεγάλο αντίπαλο, Chrome. Συγκεκριμένα, ο Firefox 12, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πειραματική φάση της Nightly Build, θα ανανεώσει πλήρως τόσο την αρχική σελίδα του browser όσο και αυτή που βλέπει ο χρήστης όταν επιλέγει το άνοιγμα νέας καρτέλας.

Συγκεκριμένα, η νέα καρτέλα στον Firefox 12 αναμένεται να θυμίζει αρκετά τις αντίστοιχες των Opera (που το δοκίμασε πρώτος) και Chrome (που το έκανε πιο γνωστό), εμφανίζοντας σε μικρογραφίες τις ιστοσελίδες που ο χρήστης επισκέπτεται συχνότερα. Εκεί, θα έχει τη δυνατότητα να «καρφιτσώσει» (pin) μια σελίδα ώστε να εμφανίζεται μόνιμα ανεξαρτήτως του πόσο συχνά την επισκέπτεται ή, το αντίστροφο, να κρύψει κάποια άλλη που ενώ επισκέπτεται συχνά είναι μάλλον …ντροπιαστική για να εμφανίζεται στη συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης, θα μπορεί να αλλάζει την θέση των μικρογραφιών ώστε να τις οργανώσει καλύτερα.

Firefox 12 new tab page

Αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, αφορά την αρχική σελίδα του Firefox 12. Εκεί η Mozilla έχει προγραμματίσει δύο φάσεις: Στην πρώτη, θα προστεθούν κουμπιά «εκκίνησης» στο κάτω μέρος της σελίδας. Με αυτά ο χρήστης θα μπορεί να μεταβεί με ένα κλικ στις βασικές ρυθμίσεις του browser, όπως οι λήψεις, οι ρυθμίσεις, οι επεκτάσεις κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η πρώτη αυτή φάση αναμένεται να ενσωματωθεί στον Firefox 12, ο σχετικός κώδικας δεν έχει ακόμη υποβληθεί, οπότε υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να υπάρξει σχετική καθυστέρηση.

Firefox 12 home tab φάση 1 (προσχέδιο)

Η δεύτερη φάση, από την άλλη, είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή, αφού αλλάζει εντελώς την αρχική σελίδα του Firefox, προσθέτοντας αγαπημένες εφαρμογές από το Mozilla App Store, πρόσφατους ιστοχώρους, αλλά ακόμη και λειτουργίες chat. Οι συγκεκριμένες αλλαγές, πάντως, αναμένεται να αργήσουν περισσότερο και δεν ξέρουμε ακόμη σε ποια ακριβώς έκδοση θα κυκλοφορήσουν.

Firefox 12 home tab φάση 2 (προσχέδιο)

Τέλος, στον Firefox 12 αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της και η δυνατότητα αυτόματης συμπλήρωσης των URL κατά την πληκτρολόγηση, στα πρότυπα του Chrome – κάτι βέβαια που εν μέρει ο Firefox έκανε εδώ και χρόνια, μέσω ειδικής ρύθμισης.

Εάν θέλετε να πάρετε μια γεύση από τα νέα χαρακτηριστικά του Firefox 12, μπορείτε να κατεβάσετε την έκδοση Firefox Nightly, έχοντας υπόψη πως πρόκειται για εντελώς πειραματική έκδοση που σε καμία περίπτωση δεν συστήνεται για καθημερινή χρήση.

Πηγή: Extremetech

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ