Firefox

Όταν πριν από ένα μήνα κυκλοφόρησε ο Firefox 5 και ανακοινώθηκε ο τερματισμός της υποστήριξης για τον 4, προέκυψε ένα πρόβλημα που η Mozilla μάλλον δεν είχε λάβει υπόψη της. Μια μερίδα χρηστών διαμαρτυρήθηκε έντονα για τον νέο ρυθμό αναβαθμίσεων που θέλει τον browser να κυκλοφορεί νέα έκδοση κάθε 6 εβδομάδες, με το επιχείρημα πως δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό τη δουλειά των διαχειριστών σε εταιρικά περιβάλλοντα. Υποτιμώντας αρχικά το πρόβλημα, η πρώτη αντίδραση της Mozilla ήταν μάλλον βεβιασμένη, γεγονός που προκάλεσε ακόμη περισσότερες αντιδράσεις και ανάγκασε τελικά το ίδρυμα να αναθεωρήσει τη στάση του.

Όλα ξεκίνησαν όταν κάποιοι διαχειριστές διαμαρτυρήθηκαν – κυρίως μέσω άρθρων σε blogs – για το ότι είναι πλέον αναγκασμένοι να επιλέξουν ανάμεσα στο να αφήσουν έναν Firefox 4 με πιθανά κενά ασφαλείας (αφού η υποστήριξή του έχει πλέον τερματιστεί) ή να επιστρέψουν σε μία ασφαλή έκδοση του Firefox 3.6. Το να εγκαταστήσουν στα συστήματά τους τον Firefox 5 αποτελεί μάλλον την τελευταία επιλογή, αφού μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναβάθμισης (που σε εταιρικά περιβάλλοντα δεν είναι και ό,τι πιο απλό) θα έχει ήδη κυκλοφορήσει ο 6.

Αυτό που ωστόσο έριξε λάδι στη φωτιά ήταν η δήλωση στελέχους της Mozilla που ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως ο παραπάνω προβληματισμός δεν τους αφορά. Κι αυτό γιατί ο αριθμός των εγκαταστάσεων του Firefox σε εταιρικά περιβάλλοντα είναι «σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των χρηστών του. Συμπλήρωσε μάλιστα πως από τη στιγμή που υπάρχουν οι διαχειριστές στις εταιρείες, είναι δική τους δουλειά να φροντίσουν για τις αναβαθμίσεις του browser.

Google και Microsoft δεν έχασαν ευκαιρία να δηλώσουν δημόσια πόσο σημαντικούς θεωρούν τους εταιρικούς τους πελάτες, με τη δεύτερη μάλιστα να προτείνει, μέσω υπαλλήλων της, τον Internet Explorer ως την ιδανική λύση για χρήση σε εταιρικά περιβάλλοντα.

Προσπαθώντας να δώσει τέλος στην ατυχή για αυτή κατάσταση, η Mozilla ζήτησε με τον τρόπο της συγνώμη ανακοινώνοντας τη δημιουργία ειδικής ομάδας συζήτησης στο MozillaWiki. Πρόκειται για ένα χώρο όπου οι ενδιαφερόμενοι προγραμματιστές και διαχειριστές θα συζητούν με τους ανθρώπους της Mozilla προκειμένου να καταλήξουν σε βέλτιστες πρακτικές σχετικά με την εγκατάσταση και συντήρηση του Firefox σε εταιρικά περιβάλλοντα. Επιπλέον, κάθε μήνα θα διοργανώνεται και από μία συνάντηση που θα καταπιάνεται με ένα συγκεκριμένο θέμα.

Μένει τώρα να δούμε το κατά πόσο – αλλά και πότε – η πρωτοβουλία αυτή θα αρχίσει να αποφέρει καρπούς και στην πράξη.

Πηγές: eWeek.com, PCWorld

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουλίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

4 thoughts on “Οι εταιρικές γκρίνιες για τις συχνές αναβαθμίσεις του Firefox και το κλαδί ελιάς της Mozilla

  1. Pingback: Πιο αργές αναβαθμίσεις του Firefox στις εταιρείες προτείνει η Mozilla

  2. Pingback: Firefox μακράς διαρκείας με 1 έκδοση το χρόνο ανακοίνωσε η Mozilla

Comments are closed.