Η συμβολή του Firefox στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους browser υπήρξε καθοριστικότατη, αφού στη μετά-Netscape εποχή ήταν η πρώτη εφαρμογή που κατάφερε να αμφισβητήσει τον Internet Explorer και να κάνει το ευρύ κοινό να καταλάβει πως το internet δεν ήταν ταυτόσημο με τον browser της Microsoft. Αν από όλα τα χαρακτηριστικά που συνέβαλλαν στην καθιέρωση και την επιτυχία του Firefox πρέπει να διαλέξουμε ένα ως το σημαντικότερο, τότε αυτό θα ήταν μάλλον οι επεκτάσεις (add-ons) του.

Έχοντας εισάγει για πρώτη φορά τα “extensions” πίσω στο μακρινό 2004, η Mozilla έδινε στον browser της πρωτόγνωρες δυνατότητες παραμετροποίησης και επέκτασης των λειτουργικοτήτων του, μετατρέποντάς τον σε κάτι παραπάνω από ένα απλό πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο.

Σήμερα οι επεκτάσεις του Firefox έχουν πλέον ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια λήψεις (σε αυτές δεν περιλαμβάνονται τα θέματα), με το 85% των χρηστών του δημοφιλούς browser να έχουν τουλάχιστον μία εγκατεστημένη επέκταση και τον μέσο όρο αυτών να ανέρχεται στις 5 επεκτάσεις ανά χρήστη.

Firefox add-ons

Οι δημοφιλέστερες επεκτάσεις περιλαμβάνουν τα AdBlock Plus, Firebug, NoScript, Personas Plus και Video DownloadHelper, ενώ οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες είναι αυτές που αφορούν την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια, τα εργαλεία αναζήτησης και οργάνωσης των αγαπημένων, καθώς και τα θέματα.

Επίσης, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 25.000 άνθρωποι που αναπτύσσουν επεκτάσεις για τον Firefox, αλλά και περισσότερες από 150.000 συλλογές που προτείνουν θεματικά πακέτα επεκτάσεων.

Infographic - Firefox add-ons

Πηγή: Mozilla Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουλίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Οι επεκτάσεις του Firefox ξεπερνούν τα 3 δις λήψεις [infographic]

  1. Pingback: Από τον Phoenix στον Firefox, ο browser της Mozilla γίνεται 10 ετών

Comments are closed.