Firefox

Πάντα πιστή στην ανοιχτή λογική που τη χαρακτηρίζει, η Mozilla δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ένα άρθρο στο οποίο παρουσιάζει τα σχέδια που έχει για την εξέλιξη του Firefox μέσα στο 2012. Η «απόκρυψη» των εκδόσεων, οι σιωπηλές αναβαθμίσεις που περνούν απαρατήρητες από τον χρήστη αλλά και η βελτιωμένη απόδοση των διαδικτυακών εφαρμογών είναι αυτά που κυριαρχούν στην ατζέντα του Ιδρύματος.

Παράλληλα, με κάθε νέα έκδοση φαίνεται πως γίνεται προσπάθεια να βελτιωθεί ολοένα και περισσότερο η ταχύτητα απόκρισης του browser, σε κάτι που η ομάδα της Mozilla αποκαλεί “Project Snappy”. Αυτό, αν μαντεύουμε σωστά, φιλοδοξεί να φέρει την απόδοση του Firefox στα επίπεδα του Chrome, όχι όμως σε ό,τι αφορά την ταχύτητα φόρτωσης των ιστοσελίδων, αλλά στην ομαλότητα με την οποία ο browser αλληλεπιδρά με το λειτουργικό σύστημα.

firefox-checking-updates

Δανεισμένη από τη στρατηγική του Chrome, όμως, φαίνεται πως είναι και η πολιτική που θέλει τις νέες εκδόσεις του Firefox να περνούν απαρατήρητες. Αυτό θα επιτευχθεί με δύο τρόπους: Ο πρώτος περιλαμβάνει την απόδοση ολοένα και μικρότερης βαρύτητας στη σημασία του αριθμού της έκδοσης. Στόχος είναι οι χρήστες να μην ασχολούνται με το ποια έκδοση του browser διαθέτουν, αλλά απλώς να χρησιμοποιούν τον «Firefox». Ασφαλώς, ο αριθμός των εκδόσεων θα εξακολουθήσει να υπάρχει αλλά θα ενδιαφέρει μόνο τους προγραμματιστές και τους διαχειριστές δικτύων και όχι τους απλούς χρήστες.

Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο η Mozilla θέλει να απαλλάξει τον χρήστη ακόμη και από την παραμικρή εμπλοκή του στην εγκατάσταση μιας νέας έκδοσης, αφορά την καθιέρωση των «σιωπηλών» αναβαθμίσεων, που θα τρέχουν στο παρασκήνιο χωρίς να γίνονται καν αντιληπτές. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στον Chrome, δηλαδή, οι αναβαθμίσεις θα κατεβαίνουν και θα εγκαθίστανται αυτόματα, ώστε την επόμενη φορά που ο χρήστης ανοίξει τον browser του να έχει ήδη εγκατεστημένη την πιο πρόσφατη έκδοση.

Στα πλαίσια του παραπάνω, η σελίδα “What’s New” που ανοίγει μετά την εγκατάσταση μιας αναβάθμισης και παρουσιάζει τις αλλαγές και τα νέα χαρακτηριστικά της, θα πάψει πλέον να εμφανίζεται, εκτός και εάν η αναβάθμιση περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές για τον χρήστη. Αν και οι σιωπηλές αναβαθμίσεις απασχολούν τη Mozilla πολλούς μήνες τώρα, φαίνεται πως έρχεται πλέον η ώρα να γίνουν πραγματικότητα και θα πρέπει να τις περιμένουμε με την μεθεπόμενη έκδοση του Firefox 13

mozilla-the-web-is-the-platform

Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζουν για τη Mozilla οι διαδικτυακές εφαρμογές (Web Apps) και το γεγονός αυτό δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον browser της. Έτσι, κάποια στιγμή μέσα στο 2012 θα δούμε τον Firefox να αποκτά πλήρη ενσωμάτωση με το κατάστημα εφαρμογών του Mozilla Marketplace.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το εξαιρετικά φιλόδοξο Boot to Gecko αλλά και τον σχεδιασμό ειδικής “Metro” έκδοσης για τα Windows 8, εγγυώνται ότι το 2012 θα είναι για τη Mozilla μια γεμάτη χρονιά.

via TheNextWeb

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 19 Μαρτίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ