Το Launchy είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα που φορτώνει εφαρμογές και αρχεία πληκτρολογώντας απλώς το όνομά τους. Του έχω μάλιστα ιδιαίτερη αδυναμία όχι μόνο γιατί τα τελευταία 4 περίπου χρόνια αποτελεί βασική προσθήκη σε κάθε υπολογιστή μου, αλλά και επειδή η παρουσίασή του αποτέλεσε το πρώτο άρθρο που γράφτηκε ποτέ στο Freeweird. Όλα όμως κάποτε τελειώνουν και ήρθε ο καιρός το πάντα εξαιρετικό Launchy να παραχωρήσει τη θέση σε κάτι που απλά είναι καλύτερο: το Find and Run Robot (FARR).

Το FARR είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα που λειτουργεί ως εξής: «κάθεται» αόρατο στο παρασκήνιο και εμφανίζεται μόνο όταν το καλέσετε μέσω του πλήκτρου Pause Break ή οποιασδήποτε άλλης συντόμευσης επιλέξετε. Όταν εμφανιστεί, σας παρουσιάζει ένα πεδίο όπου μπορείτε να γράψετε το όνομα του προγράμματος ή του αρχείου που θέλετε να ανοίξετε.

image

Καθώς πληκτρολογείτε, εμφανίζονται οι επιλογές που ανταποκρίνονται στον όρο που έχετε πληκτρολογήσει, με τα πιο σχετικά αποτελέσματα να βρίσκονται στην κορυφή. Η αναζήτηση γίνεται σε συγκεκριμένους φακέλους των Windows, μπορείτε όμως να του προσθέσετε χειροκίνητα και άλλους.

Παρόλα αυτά, το FARR αδικείται με τον χαρακτηρισμό του απλού launcher. Βασικό πλεονέκτημά του είναι η ιδιαίτερα δραστήρια κοινότητα χρηστών του, που δημιουργεί συνεχώς open source πρόσθετα (plugins). Τα πρόσθετα αυτά επεκτείνουν τη λειτουργικότητα του προγράμματος με πολλούς ενδιαφέροντες τρόπους και το μετατρέπουν σε ένα σωστό πολυεργαλείο.

Για παράδειγμα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε συνεργασία με το Everything για …ακαριαίες αναζητήσεις σε όλο σας τον σκληρό, να διαχειριστείτε απευθείας τις εργασίες σας στο Remember The Milk ή να πραγματοποιείτε αναζητήσεις με τις υπηρεσίες της Google κατευθείαν από το desktop σας.

image

Το FARR είναι έτοιμο για χρήση αμέσως μετά την εγκατάσταση, χωρίς να χρειαστεί να πραγματοποιήσετε κάποια ειδική ρύθμιση. Εάν παρόλα αυτά θέλετε να το ψάξετε, οι επιλογές που προσφέρει στην περιοχή “Options” είναι πολλές – ίσως μάλιστα υπερβολικά πολλές για κάποιον αρχάριο χρήστη.

image

Για την ακρίβεια, είναι ίσως το μοναδικό ψεγάδι της εξαιρετικής αυτής εφαρμογής: για να το φέρετε στα μέτρα σας και να καταλάβετε τη λογική των ρυθμίσεών του (κυρίως το πώς λειτουργούν τα plugins), ενδεχομένως να χρειαστεί λίγη ενασχόληση.

Για όσους έχουν πρόβλημα με την κατανάλωση μνήμης, το FARR διαθέτει τρία διαφορετικά επίπεδα: minimal, average και faster-running, από τα οποία προτείνει το τρίτο για καλύτερη απόδοση. Προσωπικά πάντως, εξαιτίας των μόλις 2GB που διαθέτω προτίμησα την πρώτη επιλογή (minimal), χωρίς να δω κάποια αρνητική επίπτωση στην ταχύτητα απόκρισης του προγράμματος, η οποία είναι στα ίδια επίπεδα με του Launchy.

Το Find and Run Robot είναι δωρεάν πρόγραμμα που τρέχει σε όλες τις εκδόσεις των Windows, σε 32bit και 64bit συστήματα.

Κατεβάστε το Find and Run Robot (FARR) ή δείτε το προηγουμένως εν δράσει στο παρακάτω βίντεο:

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 26 Νοεμβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

3 thoughts on “Το Find and Run Robot είναι …by FARR το καλύτερο δωρεάν πρόγραμμα εκκίνησης εφαρμογών

  1. Pingback: Tweets that mention Το Find and Run Robot είναι …by FARR το καλύτερο δωρεάν πρόγραμμα εκκίνησης εφαρμογών | Freeweird -- Topsy.com

  2. Pingback: Τα 10 καλύτερα δωρεάν προγράμματα που παρουσιάστηκαν μέσα στο 2010 από το Freeweird | Freeweird

Comments are closed.