Τόσο ο Chrome όσο και, μετέπειτα, ο Firefox έχουν υιοθετήσει έναν συχνό κύκλο αναβαθμίσεων προκειμένου να φέρνουν στους χρήστες τους όσο γίνεται γρηγορότερα τα νέα χαρακτηριστικά που ετοιμάζουν. Ήδη ο Firefox έχει φτάσει αισίως στην έκδοση 8, ενώ o Chrome, για όσους εξακολουθούν να μετράνε, βρίσκεται στην 15. Τί θα πρέπει όμως να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον από τους δύο δημοφιλείς browsers;
Firefox
Στο στρατόπεδο της Mozilla, αυτό που κυριαρχεί είναι η προσπάθεια βελτίωσης της ταχύτητας, με τον Firefox 9 να αναμένεται να φέρει έως και 30% καλύτερη απόδοση σε ιστοχώρους που κάνουν εντατική χρήση της JavaScript. Το πιο πολυαναμενόμενο χαρακτηριστικό, όμως, είναι οι σιωπηλές αναβαθμίσεις, που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα έρθουν με την έκδοση 10. Παρόλα αυτά, προς το παρόν εμφανίζεται ως παγωμένο στη λίστα νέων χαρακτηριστικών της Mozilla.
Αυτό πάντως που είναι πολύ πιθανό να φέρει ο Firefox 10 είναι η δυνατότητα προβολής σε πλήρη οθόνη μεμονωμένων στοιχείων HTML μιας σελίδας. Το χαρακτηριστικό αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε online παιχνίδια.
Κατά τα άλλα, ο Firefox 9 για OSX θα φέρει ένα ελαφρώς τροποποιημένο περιβάλλον χρήσης ώστε να δένει περισσότερο με το περιβάλλον του Lion, ενώ θα υποστηρίζει πλοήγηση σε προηγούμενη και επόμενη σελίδα με την κίνηση των δύο δακτύλων (όπως κάνουν ήδη Chrome και Safari).
Τέλος, στον Firefox 10 αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του ένα νέο εργαλείο για την προβολή και τροποποίηση του κώδικα μιας σελίδας. Κάτι, δηλαδή, σαν την αντίστοιχη λειτουργία του Firebug, μόνο που θα είναι πλέον εγγενές χαρακτηριστικό του browser.
Chrome
Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που είδαμε να συζητείται στην περίπτωση του browser της Google αφορά την υποστήριξη hardware acceleration στο περιβάλλον χρήσης του, που αναμένεται να στηθεί πάνω σε ένα νέο framework με την ονομασία Aura. Η υλοποίηση αυτή αναμένεται να φέρει μεγάλες αισθητικές βελτιώσεις στο περιβάλλον χρήσης του Chrome, φέρνοντάς τον ακόμη πιο κοντά στο όραμα της Google, που θέλει τον browser και το λειτουργικό σύστημα να γίνονται ένα και το αυτό.
Σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες αλλαγές του Firefox, στην περίπτωση του Chrome δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εκτίμηση ως προς πότε θα δούμε να ενσωματώνεται το νέο περιβάλλον χρήσης, το οποίο προς το παρόν βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο.
Πηγές: Webmonkey, ConceivablyTech
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ FREEWEIRD