Cursor

Η λειτουργία του Mouse Lock, του «κλειδώματος», δηλαδή του ποντικιού ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις κινήσεις του χρήστη, είναι κάτι που απασχολεί τους ανθρώπους τόσο του Chrome όσο και του Firefox. Πρόκειται για χαρακτηριστικό απαραίτητο κυρίως στην περίπτωση των παιχνιδιών που παίζονται μέσω browser, προκειμένου η εμπειρία χρήσης να είναι εφάμιλλη με αυτή των desktop εφαρμογών, και αποτελεί άλλη μία ένδειξη της πρόθεσης των σύγχρονων browsers να μετεξελιχθούν σε ολοκληρωμένες πλατφόρμες.

Μπορεί η έλλειψη του Mouse Lock να ακούγεται ως κάτι όχι τόσο σημαντικό, αποτελεί ωστόσο βασική τροχοπέδη στην εξέλιξη των παιχνιδιών για browsers. Αρκεί να σκεφτείτε, για παράδειγμα, ένα παιχνίδι στο οποίο καλείστε να σημαδεύετε με τον κέρσορά σας συγκεκριμένα αντικείμενα στην οθόνη. Με τα σημερινά δεδομένα, η απόκριση είναι προβληματική, αφού όταν στείλετε τον κέρσορα έξω από την οθόνη του παιχνιδιού αυτός φεύγει και εκτός του παραθύρου του browser, κάτι που έχει ως συνέπεια να διακόπτεται η ομαλή ροή του παιχνιδιού.

Πέρα από τα παιχνίδια, βέβαια, το Mouse Lock μπορεί να φανεί χρήσιμο και σε άλλες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα το Google Maps, ώστε ο χάρτης να μη σταματά το scroll όταν ο κέρσορας φτάνει στο τέλος της οθόνης.

Προς το παρόν η λειτουργία του Mouse Lock βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο τόσο στον Chrome όσο και στον Firefox και, εκτός των άλλων, έχει να αντιμετωπίσει και κάποια ζητήματα ασφαλείας, αφού το κλείδωμα του κέρσορα θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο κατάχρησης από spammers και κακόβουλες εφαρμογές. Γι’ αυτό θα πρέπει μάλλον να περιμένουμε μερικές εκδόσεις μέχρι να το δούμε να φτάνει στους browsers μας ως τελικό προϊόν.

Πηγή: ReadWriteWeb

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ