Αν και ακόμη βρίσκεται σε φάση κλειστής beta, το Pinterest έχει καταφέρει να στρέψει επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας και να δημιουργήσει προσδοκίες τόσο υψηλές που ίσως και να αγγίζουν τα όρια της υπερβολής. Πολλοί μιλούν για την ανερχόμενη δύναμη στον χώρο της κοινωνικής δικτύωσης, άλλοι συγκρίνουν το ξεπέταγμά του με αυτό του Instagram, ενώ κάποιοι θεωρούν πως αρχίζει να αποτελεί ανταγωνιστή του Facebook και ότι σε συγκεκριμένους τομείς φέρνει ήδη περισσότερη κίνηση από υπηρεσίες όπως το Google+ και το YouTube.

Τί είναι το Pinterest;

Το Pinterest είναι μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν bookmark σε ιστοσελιδες που βρίσκουν ενδιαφέρουσες. Η διαφορά του σε σχέση με αντίστοιχες υπηρεσίες είναι ότι εδώ η παρουσίαση γίνεται με αισθητικά όμορφο τρόπο, δίνοντας μεγάλη σημασία στην εικόνα και το βίντεο, ενώ η χρήση του είναι πολύ απλή. Συγκεκριμένα, ο χρήστης μπορεί με ένα κλικ να «καρφιτσώσει» (pin) στον πίνακα του μια εικόνα και να την τοποθετήσει σε συγκεκριμένη θεματική κατηγορία της επιλογής του. 

Pinterest

Στο Pinterest, οι χρήστες μπορούν να σχολιάσουν τις δημοσιεύσεις σας, να σας ακολουθήσουν (όπως και στο Facebook) αλλά και να κάνουν “repin” τις δημοσιεύσεις σας – κάτι αντίστοιχο, δηλαδή, του Like και του retweet.

Ο βασικός σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε η υπηρεσία είναι για να δώσει στους ανθρώπους ένα εργαλείο μέσω του οποίου θα μπορούν να θυμούνται τα ενδιαφέροντα πράγματα που συναντούν στο διαδίκτυο, αλλά και να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν καινούρια.

Ποιός το χρησιμοποιεί;

Από ότι φαίνεται, το βασικό κοινό του Pinterest αποτελείται κυρίως από γυναίκες κάτω των 35. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Google Ad Planner, το ποσοστό των γυναικών χρηστών της υπηρεσίας ανέρχεται στο 80%, ενώ, αντίθετα, το Experian Hitwise ρίχνει τον αριθμό αυτό στο 58% και το Compete.com στο 54%. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πλειοψηφία είναι γένους θηλυκού. Επίσης, από ότι φαίνεται, η κινητήρια δύναμη του Pinterest είναι οι bloggers που ασχολούνται με τη μόδα και την ομορφιά, αφού δικά τους είναι συνήθως τα pins που διαμοιράζονται συχνότερα μεταξύ των χρηστών της υπηρεσίας.

Αν και ακόμη βρίσκεται σε φάση κλειστής beta στην οποία μπορεί κανείς να μπει μόνο εφόσον λάβει σχετική πρόσκληση, το Pinterest μετρούσε τον περασμένο Δεκέμβριο πάνω από  7 εκατομμύρια χρήστες, έχοντας εξελιχθεί σε σημαντικό μέσο προβολής για πολλές επιχειρήσεις. Ήδη οι τρόποι με τους οποίους το αξιοποιούν ορισμένες εταιρείες ποικίλλουν, περιλαμβάνοντας διαγωνισμούς, έρευνες αγοράς και πωλήσεις προϊόντων. 

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Shareaholic, τον Ιανουάριο το Pinterest ευθυνόταν για το 3,6% της κίνησης μέσω referrals (των επισκέψεων, δηλαδή, σε ιστοσελίδες για τις οποίες ευθύνεται η αναφορά του link σε κάποια άλλη σελίδα). Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των YouTube, Reddit, Google+ και LinkedIn και σχεδόν ισοφάρισε αυτό του Twitter.

Pinterest

Το infographic που ακολουθεί παρουσιάζει το Pinterest και αναρωτιέται για το κατά πόσο είναι τελικά ο νέος μεγάλος παίκτης στον χώρο του «κοινωνικού εμπορίου» (social commerce).

Pinterest

Πηγές: Mashable, Search Engine Watch, The Daily Texan, PC World

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

3 thoughts on “Τί είναι το Pinterest και γιατί όλος αυτός ο ντόρος γύρω από το όνομά του;

  1. Pingback: Γυναίκες το 98% των fans του Pinterest στο Facebook

  2. Το προβλέπουν να γίνει μεγαλύτερη επιτυχία από το FB και να ανέβει πολύ η μετοχή του. Δεν ξέρω αν είναι έτσι, αλλά εμένα μου φαίνεται χωρίς ενδιαφέρον. ‘Ισως στις ΗΠΑ τα γούστα και οι νοοτροπίες να είναι πολύ διαφορετικά.

  3. Pingback: Επανασχεδιασμό των προφίλ και εφαρμογή για iPad ετοιμάζει το Pinterest

Comments are closed.