Το Pinterest, που ο CEO του, Ben Silbermann περιγράφει ως «ένα εργαλείο που βοηθά τους ανθρώπους να βρουν έμπενευση», έχει καταφέρει να εξελιχθεί στην τρίτη μεγαλύτερη πηγή κίνησης σε ολόκληρο τον παγκόσμιο ιστό. Ο ίδιος όμως εξηγεί ότι η ανάπτυξη δεν ήταν πάντοτε εύκολη υπόθεση για την εταιρεία, και ότι ελάχιστα οφείλεται σε αλγόριθμους και στα γενικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας. Αντίθετα, θεωρεί πως το μυστικό της επιτυχίας του Pinterest δεν είναι άλλο από το πετυχημένο μάρκετινγκ.

Το 2010, τρεις μήνες μετά την αρχική του εκκίνηση, το Pinterest είχε μόλις 3.000 χρήστες. Κάποιοι από αυτούς, όμως, μεταξύ των οποίων συγκαταλεγόταν και ο Silbermann, ήταν ενεργοί και τους άρεσε να το χρησιμοποιούν. «Αντί να αλλάξω το προϊόν, σκέφτηκα ότι θα μπορούσα απλώς να βρω ανθρώπους σαν κι εμένα», εξηγεί.

Έτσι, οι άνθρωποι του Pinterest ξεκίνησαν να διοργανώνουν συναντήσεις σε τοπικές μπουτίκ όπου τραβούσαν χαλαρές φωτογραφίες των παρευρισκομένων, ενώ καλούσαν bloggers σε καμπάνιες μέσω προσκλήσεων όπως το “Pin It Forward”, όπου κανείς κέρδιζε περισσότερες προσκλήσεις στην υπηρεσία διαδίδοντάς την.

Ο Silbermann, μάλιστα, θεωρεί ότι πολλοί στη Silicon Valley «δεν καταλάβαιναν, και δεν ξέρω αν ακόμη καταλαβαίνουν, το Pinterest». Τον πρώτο καιρό οι περισσότεροι επενδυτές εμφανίζονταν απρόθυμοι να αγοράσουν την υπηρεσία και τους – χωρίς τεχνικό υπόβαθρο – ιδρυτές της. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι επενδυτές μπορούν να σου πουν όχι, και είμαι αρκετά βέβαιος ότι έχω ακούσει κάθε έναν από αυτούς», αναφέρει ο CEO του Pinterest.

Οι επενδυτές, μάλιστα, ήθελαν να προσφέρουν κάθε είδους συμβουλή για το τί θα έπρεπε να αλλάξει στην υπηρεσία. Κάποιοι, για παράδειγμα, ήθελαν να γίνει περισσότερο κειμενοκεντρικό και με ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο, τη στιγμή που το Pinterest είναι καθαρά οπτικό μέσο που δεν δίνει βάρος στην ημερομηνία των δημοσιεύσεων.

Τελικά, σύμφωνα με τον Silbermann, το Pinterest δεν χρειαζόταν καλύτερη υλοποίηση, αλλά καλύτερη διανομή. Και εάν υπάρχει ένα «ηθικό δίδαγμα» από το παράδειγμα του, αυτό δεν είναι άλλο από το ότι οι δρόμοι που οδηγούν στην επιτυχία είναι πολλοί.

Πηγή: All Things Digital

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 21 Οκτωβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ