Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, εάν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, οι μισές από τις πάνω από 6.000 γλώσσες που μιλιούνται σήμερα, θα εξαφανιστούν μέχρι το τέλος του αιώνα. Κάτι τέτοιο, προφανώς, θα συνιστούσε σημαντική απώλεια για την πολιτισμική κληρονομιά της ανθρωπότητας, ειδικά στην περίπτωση των γλωσσών που δεν έχουν τεκμηριωθεί γραπτά και η διαιώνισή τους βασίζεται στην προφορική παράδοση.

Για το λόγο αυτό η UNESCO έχει δημιουργήσει τον Άτλαντα των Υπό Εξαφάνιση Γλωσσών της Γης, έναν διαδραστικό παγκόσμιο χάρτη που αποτυπώνει γεωγραφικά όλες τις γλώσσες που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Αν και με την πρώτη ματιά ο χάρτης της UNESCO υπολείπεται αισθητικά της αντίστοιχης προσπάθειας που είχε παρουσιάσει πρόσφατα η Google με το Endangered Languages Project, δείχνει, ωστόσο, πιο πλήρης, τουλάχιστον ως προς το πλήθος των καταγεγραμμένων γλωσσών.

UNESCO Atlas of the World's Languages in Danger

Όπως εξηγεί η UNESCO, η online έκδοση του Άτλαντα είναι συμπληρωματική στην αντίστοιχη έντυπη έκδοση, την οποία δεν αναπαράγει απλώς αλλά προσφέρει επιπρόσθετες πληροφορίες. Επιπλέον, μέσα από το περιβάλλον χρήσης της επιτρέπει την αναζήτηση βάσει διαφορετικών παραμέτρων, από την χώρα και το όνομα της γλώσσας έως τον αριθμό αυτών που την μιλούν και τον βαθμό στον οποίο απειλείται από εξαφάνιση.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 21 Οκτωβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ