Ο René Voorburg, αρχειονόμος στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας, δημιούργησε με τη βοήθεια του Google Maps την ψηφιακή αναπαράσταση του “Tabula Peutingeriana”, ενός Ρωμαϊκού οδικού χάρτη που χρονολογείται από το 300 μ.Χ. Έτσι, περίπου 2000 από τα 2760 σημεία του χάρτη απέκτησαν γεωγραφικό στίγμα, επιτρέποντας στους χρήστες να σχηματίσουν ολόκληρες διαδρομές.

image

Με το OmnesViae, όπως είναι το όνομα της υπηρεσίας, μπορείτε να δώσετε την αφετηρία και τον προορισμό σας και αυτό θα αναλάβει να σας σχηματίσει τη διαδρομή που θα έπρεπε να ακολουθήσετε εάν ζούσατε στο 300 π.Χ. (για παράδειγμα, στην παραπάνω εικόνα σχημάτισα τη διαδρομή Νικόπολη – Ρώμη). 

Το OmnesViae δεν αναμένεται να συγκινήσει ιδιαίτερα τον μέσο χρήστη, είναι όμως μια αξιόλογη προσπάθεια που όσοι ασχολούνται με την ιστορία πιθανότατα θα εκτιμήσουν. Άλλωστε, μπορεί εκείνη την εποχή όλοι οι δρόμοι να οδηγούσαν στη Ρώμη, όμως ακόμη κι έτσι ένας χάρτης δεν έπαυε ποτέ να είναι απαραίτητος…

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

3 thoughts on “Πλοηγηθείτε στην αρχαία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μέσω Google Maps

  1. Pingback: Πλοηγηθείτε στην αρχαία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μέσω Google Maps (Roman Empire via GoogleMaps) « Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ) – My Education Blog

Comments are closed.