Firefox

Ηλεκτρόλυση ονομάζεται η διαδικασία της διάσπασης μιας ουσίας στα βασικά της στοιχεία και είναι αν μη τι άλλο ταιριαστό όνομα για αυτό που θέλει να πετύχει η Mozilla: την μετατροπή κάθε ανοιχτής καρτέλας του Firefox σε ξεχωριστή διεργασία που θα λειτουργεί εντελώς αυτόνομα από τις υπόλοιπες. Η ιδέα δεν είναι καινούρια και ο Chrome την αξιοποιεί σχεδόν από την πρώτη μέρα. Για την ακρίβεια, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αποτέλεσε εξ’ αρχής ένα από τα βασικά ατού του browser της Google έναντι του Firefox.

Το Electrolysise10s όπως αναφέρεται εσωτερικά) δεν είναι καινούριο εγχείρημα για τη Mozilla, έχει όμως εδώ και λίγο καιρό αποκτήσει βασική προτεραιότητα καθώς τα οφέλη του μπορεί να είναι πολλαπλά σε κάθε επίπεδο, βελτιώνοντας την ταχύτητα, τη σταθερότητα και την ασφάλεια του browser.

Πρακτικά, με το να τρέχει κάθε καρτέλα ως ξεχωριστή διεργασία βελτιώνεται η συνολική απόδοση της εφαρμογής, καθώς με το κλείσιμό κάθε tab απελευθερώνονται οι πόροι που αυτό χρησιμοποιούσε. Έτσι, αξιοποιούνται καλύτερα οι πυρήνες του επεξεργαστή και γίνεται καλύτερη διαχείριση της μνήμης (το χρόνιο πρόβλημα του Firefox).

Επίσης, όπως και στην περίπτωση των plugins έτσι και εδώ, όταν μία καρτέλα για κάποιο λόγο κολλήσει δεν θα χρειαστεί να παρασύρει μαζί της ολόκληρο τον browser αφού μόνο ο δικός της τερματισμός θα είναι αρκετός για να λύσει το πρόβλημα.

Τέλος, ένα άλλο όφελος της συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής έχει να κάνει με την ασφάλεια του συστήματος, καθώς θα επιτρέψει την εκτέλεση επιμέρους διεργασιών σε απομονωμένο sandbox (κάτι που ο Chrome επίσης διαθέτει ήδη).

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη έχουμε δει υλοποιήσεις του Electrolysis στον Firefox 3.6, από την έκδοση του οποίου και μετά τα plugins τρέχουν ως ξεχωριστές διεργασίες. Έτσι, εάν για παράδειγμα το Flash αντιμετωπίσει πρόβλημα και κολλήσει, θα τερματίσει μόνο τη δική του λειτουργία χωρίς να παρασύρει μαζί του ολόκληρο τον browser (και με ένα απλό refresh της σελίδας θα επανέλθει).

Εκεί όμως που η τεχνολογία έχει εφαρμοστεί πλήρως είναι στον Firefox Mobile, που καθώς αποτέλεσε πρόσφατο εγχείρημα σχεδιάστηκε από την αρχή έχοντας κατά νου μια αρχιτεκτονική με πολλές διεργασίες. Αυτή ακριβώς την εμπειρία και την τεχνογνωσία που αποκόμισαν εκεί, οι προγραμματιστές της Mozilla φιλοδοξούν να τη μεταφέρουν και στην επιτραπέζια έκδοση του browser.

Η Mozilla δεν έχει δώσει ακόμη ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το πότε θα πρέπει να περιμένουμε την πλήρη υλοποίηση του Electrolysis στον Firefox. Η δημοσίευση, ωστόσο, αναλυτικού άρθρου σε ένα από τα επίσημα blogs της δείχνει πως έχει ήδη μπει μέσα στις άμεσες προτεραιότητες.

Πηγή: ConceivablyTech

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 20 Ιουλίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ