Google

Σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι παίζει καθαρά, η Google υποβίβασε το Page Rank του Chrome, ο οποίος πλέον δεν εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων στην αναζήτηση για τη λέξη “browser”. Η ασυνήθιστη αυτή κίνηση οφείλεται στο ότι η καμπάνια που πραγματοποίησε για την προώθηση του Chrome κατέληξε σε φιάσκο, αφού αποδείχτηκε πως παραβίαζε τους ίδιους τους κανόνες της Google σχετικά με απαγόρευση των επί πληρωμή links για την προώθηση προϊόντων.

Συνοπτικά, η ιστορία έχει ως εξής: Η Google προσέλαβε την εταιρεία Essence Digital για να διαχειριστεί την online διαφημιστική της καμπάνια για την προώθηση του Chrome. Η Essence Digital, με τη σειρά της, ανέθεσε την υλοποίησή της στην εταιρεία Unruly. Αυτό που έκανε όμως η τελευταία ήταν να δημιουργήσει μια σειρά από προβεβλημένα άρθρα στα οποία bloggers πληρωνόταν για να κάνουν link σε ένα βίντεο που εξυμνούσε τα πλεονεκτήματα που έχει η χρήση του Chrome για τις μικρές επιχειρήσεις.

Τουλάχιστον μία από αυτές τις πληρωμένες καταχωρήσεις περιλάμβανε απευθείας link προς την σελίδα λήψης του Google Chrome χωρίς να συμπεριλάβει στον σχετικό κώδικα την τιμή “nofollow”, που χρησιμοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις για να υποδείξει πως ο συγκεκριμένος σύνδεσμος δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση του PageRank.

Αυτό σημαίνει πως το συγκεκριμένο link επηρέαζε, τελικά, τον αλγόριθμο του Page Rank, ο οποίος με τη σειρά του είναι αυτός που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την κατάταξη μιας σελίδας στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google. Πού είναι το πρόβλημα; Η ίδια η πολιτική της Google απαγορεύει την πρακτική των επί πληρωμή links με την αιτιολογία ότι πλήττει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Μόλις το περιστατικό έγινε γνωστό και η Google αναγκάστηκε να πάρει θέση, η επίσημη τοποθέτησή της ανέφερε πως δεν γνώριζε ότι η Unruly θα ενεργούσε με τέτοιο τρόπο. Παρόλα αυτά, και προκειμένου να δώσει το καλό παράδειγμα, αποφάσισε να υποβιβάσει την διεύθυνση www.google.com/chrome, με την ποινή να διαρκεί τουλάχιστον για μια περίοδο 60 ημερών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Chrome να μην εμφανίζεται καν στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων στην αναζήτηση για την λέξη browser – τουλάχιστον στην έκδοση του google.com.

Ο Chrome απουσιάζει από τα αποτελέσματα αναζήτησης του google.com

Έτσι, πλέον στην πρώτη θέση εμφανίζεται, μάλλον αναμενόμενα, ο Firefox, ενώ – τουλάχιστον σε μια πρόχειρη αναζήτηση που δοκίμασα – ακολουθεί ο Opera και ένα άρθρο από τη Wikipedia (στο google.gr, πάντως, ο Chrome εξακολουθεί να εμφανίζεται κανονικά πρώτος).

Το κατά πόσο μετά από όλα αυτά η Google καταφέρνει να πείσει για τις καλές της προθέσεις, είναι κάτι που μάλλον θα αμφισβητηθεί από πολλούς.

Πηγή: ZDNet

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 5 Ιανουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Δάσκαλε που δίδασκες: Ποινή στον εαυτό της η Google, για παράτυπη προώθηση του Chrome

Comments are closed.