Google Plus

Το Hangouts, η υπηρεσία του Google+ για την πραγματοποίηση βίντεο-κλήσεων φαίνεται πως αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της Google, η οποία προσπαθεί συνεχώς να το κάνει όλο και πιο ελκυστικό για τους χρήστες της. Έτσι, στα πλαίσια αυτά ανακοίνωσε μια σειρά από ενδιαφέρουσες βελτιώσεις και νέα χαρακτηριστικά που μπορεί να φανούν χρήσιμα σε αρκετές περιπτώσεις και ίσως καταφέρουν να κάνουν το Google+ Hangouts αξιοπρεπή αντίπαλο του Skype (και όχι μόνο).

Μια πρώτη αλλαγή που γίνεται αμέσως αισθητή, αφορά τον τρόπο προβολής του Hangouts, που πλέον εμφανίζεται σε κάθε δημοσίευση του Google+, ώστε να μπορείτε να ξεκινήσετε συνομιλία απευθείας με ένα μόνο κλικ. Σε περίπτωση που κάποιος άλλος καλέσει εσάς σε Hangout, θα δείτε την πρόσκλησή του στην περιοχή των σχολίων.

hangouts in posts

 

Το χαρακτηριστικό αυτό δεν περιορίζεται μόνο στην online έκδοση του Google+ αλλά και στην εφαρμογή του Google+ Messenger για το Android, που αναμένεται να γίνει διαθέσιμη στο Android Market μέσα στις επόμενες ημέρες. Επίσης, σύντομα αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της και στο App Store της Apple.

hangouts from messenger

 

Αρκετή δουλειά όμως φαίνεται πως έχει γίνει και στη λειτουργία του On Air, που επιτρέπει τη ζωντανή αναμετάδοση εκδηλώσεων, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που έχουμε δει να κάνει και το Justin.tv. Αν και το On Air βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη και απέχει από να χαρακτηριστεί ολοκληρωμένο προϊόν, η Google έχει πραγματοποιήσει 3 σημαντικές βελτιώσεις που το φέρνουν πιο κοντά στην επίσημη κυκλοφορία του στο ευρύ κοινό. Πιο συγκεκριμένα:

  • Είναι πλέον διαθέσιμο σε περισσότερους χρήστες, κυρίως διασημότητες αλλά και ανθρώπους με πολλούς ακόλουθους στο Google+.
  • Έχει απλοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα Hangout On Air, με τους χρήστες να μπορούν να το ξεκινήσουν όποτε θελήσουν.
  • Προστίθεται σύνδεση με το YouTube, έτσι ώστε να ανέβει εκεί αυτόματα το πλήρες βίντεο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μετάδοσης. Το βίντεο, ασφαλώς, ανεβαίνει στον προσωπικό λογαριασμό του χρήστη και είναι ιδιωτικό, που σημαίνει πως δεν μπορεί να το δει κανείς άλλος μέχρι ο ίδιος ο χρήστης να το αποφασίσει.

hangouts on air

 

Υπενθυμίζουμε ότι σε ένα Hangout On Air μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά έως και 10 άτομα, αλλά η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για απεριόριστο αριθμό θεατών (λέτε να δούμε σύντομα έλληνες φιλάθλους να κάνουν streaming αγώνων απευθείας από το γήπεδο;).

Επειδή όμως δεν έχουν όλοι κάμερα ή έστω δεν νιώθουν άνετα να τη χρησιμοποιούν, η Google δίνει τη δυνατότητα απευθείας τηλεφωνικών κλήσεων μέσα από το Hangouts, σε σχεδόν οποιαδήποτε χώρα. Μάλιστα, οι κλήσεις προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά είναι δωρεάν, ενώ οι διεθνείς κλήσεις σε κάποιες περιπτώσεις είναι κατά πολύ φτηνότερες (στην περίπτωση της Ελλάδας, ωστόσο, οι διαφορές είναι μικρές).

dial-in hangouts

 

Τέλος, ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η Google στο Hangouts είναι το γεγονός ότι το έχει κάνει ακόμα πιο εμφανές στο γενικότερο περιβάλλον χρήσης του Google+, εμφανίζοντας στη δεξιά πλευρά έως και τρία ζωντανά Hangouts που μπορεί ο χρήστης να παρακολουθήσει επιτόπου. Επίσης, σε περίπτωση που λάβει πρόσκληση για να συμμετάσχει σε κάποιο Hangout, θα λάβει σχετική ηχητική ειδοποίηση ώστε να μην περάσει απαρατήρητο.

easy to find hangouts

Πηγή: Google Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ