Google

Πιστή στον στόχο που θέλει να απαλλαγεί από το βάρος όλων των περιττών υπηρεσιών, η Google ανακοίνωσε τον τερματισμό ακόμη 6 υπηρεσιών. Πρόκειται για τα Google Message Continuity, Needlebase, Picnik, Urchin, το Social Graph AΡI και την εφαρμογή Sky Map για το Android. Οι λόγοι για τους οποίους τα παραπάνω προϊόντα τερματίζονται είναι γιατί δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των ανθρώπων της εταιρείας ή δεν ήταν δυνατό να ενσωματωθούν σωστά στην συνολική εμπειρία χρήσης της Google.

Και για όσους θα ήθελαν, για την ιστορία, να μάθουν τί έκανε το κάθε ένα από αυτά, αναφέρουμε εν τάχει τα εξής:

  • Το Google Message Continuity (GMC) ήταν ένα εργαλείο που κυκλοφόρησε το 2010 για να δώσει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να κάνουν backup τα εταιρικά τους e-mail στο Google Apps όταν έπεφτε ο Microsoft Exchange Server με απώτερο στόχο να διευκολύνει την ενδεχόμενη μελλοντική μετάβαση των εταιρειών από το Outlook στο Gmail.
  • Το Sky Map δημιουργήθηκε στο περίφημο 20% του ελεύθερου χρόνου των υπαλλήλων της εταιρείας, με σκοπό να επιδείξει τις δυνατότητες των αισθητήτων στα Android πρώτης γενιάς. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να στοχεύσουν τον νυχτερινό ουρανό και να δουν πληροφορίες για τους αστερισμούς και τα διάφορα ουράνια σώματα. Και καθώς είναι αρκετά ενδιαφέρον για να πάει χαμένο, το Sky Map προορίζεται να γίνει open source με την προοπτική να αναπτυχθεί περαιτέρω από κάποιον ενδιαφερόμενο.

  • Το Needlebase είναι μια πλατφόρμα διαχείρισης δεδομένων που θα αποσυρθεί τον Ιούνιο του 2012 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε βάση αξιολόγησης για το εάν θα ενσωματωθεί σε κάποια άλλη υπηρεσία της Google.
  • Το Picnik είναι μια αξιόλογη αλλά και αρκετά δημοφιλής online εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας που η Google εξαγόρασε το 2010 και θα την αποσύρει στις 19 Απριλίου. Οι χρήστες της μπορούν να κατεβάσουν τις δημιουργίες τους σε ένα .zip αρχείο μέσω του εργαλείου Picnik Takeout ή να τις αντιγράψουν στο Google+. Επίσης, ενώ πριν διέθετε δωρεάν και premium έκδοση, πλέον η τελευταία καταργείται άμεσα και οι πελάτες της θα αποζημιωθούν.
  • Το Social Graph AΡI είναι ένα API με το οποίο οι δημόσιες διασυνδέσεις μεταξύ χρηστών στο διαδίκτυο γίνονται διαθέσιμες στους developers. Δεν είχε όμως την επιτυχία που οι άνθρωποι της Google θα περίμεναν, γι’ αυτό και στις 20 Απριλίου θα αποσυρθεί οριστικά.
  • Το Urchin, τέλος, είναι μια υπηρεσία παροχής στοιχείων επισκεψιμότητας ιστοχώρων, που εξαγοράστηκε το 2005 και αποτέλεσε τη βάση για το Google Analytics. Η τεράστια επιτυχία του δεύτερου, όμως, σύντομα το επισκίασε και το Urchin θεωρείται ότι πλέον έχει κάνει τον κύκλο του και θα αποσυρθεί στο τέλος Μαρτίου.

Πηγή: Google Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 21 Ιανουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ