Ένας βασικός κανόνας για να σε «αγαπάει» η μηχανή αναζήτησης της Google είναι το να μην έχεις στον ιστοχώρο σου συνδέσμους που παραπέμπουν σε κακόβουλους ιστοχώρους. Τί γίνεται, όμως, όταν συμβαίνει το ανάποδο, όπου «αφύσικα» (σύμφωνα με την ορολογία της ίδιας της Google) link παραπέμπουν στον ιστοχώρο σας και το Webmaster Tools σας εμφανίσει ένδειξη ότι είσαστε μέρος μιας παράτυπης αλυσίδας spam;

Μια νέα λειτουργία, που ονομάζεται Disavow links έρχεται να βοηθήσει την κατάσταση σε τέτοιες ακριβώς περιπτώσεις, επιτρέποντάς σας να ζητήσετε από τη Google να μη λαμβάνει υπόψη της συνδέσμους χαμηλής ποιότητας που παραπέμπουν στον ιστοχώρο σας χωρίς εσείς να μπορείτε να τους ελέγξετε.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το link είναι ένα από τα πιο γνωστά σημάδια που χρησιμοποιεί η Google για να αξιολογήσει την ποιότητα των ιστοχώρων και να διαμορφώσει, κατ’ επέκταση, την θέση τους στα αποτελέσματα αναζήτησης. Εξετάζοντας τα link μεταξύ σελίδων μπορεί να πάρει μια ιδέα για το ποιες από αυτές είναι αξιόλογες και άρα πιο χρήσιμες για τους χρήστες της.

Αυτή είναι και η βάση του Page Rank, που αποτελεί ένα από τα πάνω από 200 σημάδια στα οποία βασίζει η εταιρεία τις αξιολογήσεις των αποτελεσμάτων μιας αναζήτησης. Καθώς όμως το Page Rank είναι πλέον τόσο γνωστό, γίνεται επίσης συχνά στόχος επιθέσεων από spammer, σε ένα φαινόμενο που η Google ονομάζει linkspam και αποσκοπεί στο να ξεγελάσει τους αλγόριθμους της εταιρείας ώστε να αξιολογήσει υψηλότερα κάποιους ιστοχώρους.

Εάν η Google αντιληφθεί ότι ο ιστοχώρος σας έχει εμπλακεί σε linkspam, εμφανίζει στον πίνακα ελέγχου του Webmaster Tools ένα μήνυμα περί «αφύσικων link» που στοχεύουν προς τη διεύθυνσή σας. Το μήνυμα αυτό στέλνεται όταν υπάρχουν ενδείξεις για πληρωμένα link, ανταλλαγές link ή άλλου τύπου παραβιάσεις των  κανόνων της εταιρείας.

Σε περίπτωση που δείτε ένα τέτοιο μήνυμα, συνίσταται να αφαιρέσετε όσο περισσότερες από αυτές τις παραπομπές μπορείτε. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν είναι πάντοτε εφικτό, αφού δεν μπορείτε να ελέγξετε τα link που τοποθετούνται σε τρίτους ιστοχώρους, σε αυτές τις περιπτώσεις έρχεται να δώσει τη λύση το Disavow links. Εκεί μπορείτε να επιλέξετε τον ιστοχώρο που έχει το πρόβλημα και να ανεβάσετε σε αρχείο κειμένου (.txt) μια λίστα με τους εξωτερικούς συνδέσμους που οδηγούν σε αυτόν και θέλετε να αγνοηθούν από την Google.

img2[1]

Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε είναι ότι το Disavow links θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με σύνεση, αφού σε διαφορετική περίπτωση (π.χ. εάν εξαιρέσετε link που δεν παραβιάζουν τους όρους χρήσης της Google) θα μπορούσε ακόμη και να βλάψει το SEO του ιστοχώρου σας. Σε περίπτωση, λοιπόν, που το Webmaster Tools δεν σας εμφανίζει κάποια ανησυχητική ειδοποίηση, μην χρησιμοποιήσετε το Disavow links.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Matt Cutts της Google περιγράφει πιο αναλυτικά τη νέα λειτουργία:

Πηγή: Webmaster Central Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 17 Οκτωβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ