GoogleΗ Google ανακοίνωσε χθες μια νέα, open source πρόταση για την αποθήκευση φωτογραφιών, που ονομάζεται WebP και φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το δημοφιλές JPEG ως το προτιμώμενο πρότυπο αποθήκευσης εικόνων για το διαδίκτυο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των δημιουργών του μάλιστα, το WebP μπορεί να μικρύνει το μέγεθος μιας φωτογραφίας κατά περίπου 40% περισσότερο σε σχέση με το JPEG, χωρίς αισθητή διαφορά στην ποιότητα.

Για να προκύψει το παραπάνω συμπέρασμα πραγματοποιήθηκαν δοκιμές σε δείγμα 1 εκατομμυρίου εικόνων κατεβασμένων από το διαδίκτυο. Από πλευράς επιδόσεων, ο χρόνος μετατροπής μιας φωτογραφίας είναι 8 φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο που χρειάζεται η αποθήκευση μιας jpeg, κάτι που όμως δεν είναι αρκετό για να …τρομάξει κανένανσύγχρονο υπολογιστή.

Όπως εξηγεί το insomnia.gr, το WebP, όπως και το jpeg, αποτελεί πρότυπο απωλεστικής συμπίεσης κάτι που σημαίνει ότι θυσιάζει την ποιότητα της αρχικής εικόνας για χάρη του μικρού μεγέθους αρχείου. Οι διαφορές βέβαια σπάνια είναι αισθητές στο ανθρώπινο μάτι και για του λόγου το αληθές, μπορείτε να συγκρίνετε τις ίδιες εικόνες σε JPEG και WebP έκδοση.

image

Ήδη η Google κυκλοφόρησε λογισμικό που μετατρέπει τις εικόνες σε WebP (προς το παρόν είναι διαθέσιμο μόνο σε Linux), ενώ σε μερικές εβδομάδες αναμένεται να υπάρξει υποστήριξη του νέου προτύπου και από τον Chrome.

Η …αγάπη της Google για τις ιστοσελίδες που φορτώνουν γρήγορα δεν είναι είδηση, αφού εδώ και καιρό έχει συμπεριλάβει την ταχύτητα ως έναν από τους παράγοντες που επηρεάζουν την αξιολόγηση μιας σελίδας. Έτσι κι αλλιώς όμως, ποιος δεν αγαπάει τις γρήγορες σελίδες;

» Διαβάστε την ανακοίνωση από το Chromium Blog

» Επισκεφθείτε τη σελίδα του WebP

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 1 Οκτωβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ