Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αναφερθεί στην πρόσφατη αποκαθήλωση του Ubuntu από το Linux Mint στη λίστα με τις δημοφιλέστερες διανομές του DistroWatch για το 2011. Με αφορμή το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, η ομάδα του Pingdom ανέλαβε να το ψάξει λίγο περισσότερο και να οργανώσει τα διαθέσιμα στατιστικά, ώστε να δει πιο καθαρά την μεγάλη εικόνα και να διαπιστώσει εάν, πράγματι, για όλα φταίει το Unity ή μήπως τελικά τα πράγματα είναι λιγάκι πιο πολύπλοκα.
Όπως φαίνεται από το παραπάνω γράφημα, που παρουσιάζει την πορεία των 5 δημοφιλέστερων αυτή τη στιγμή διανομών από το 2005 και μετά, η πορεία του Ubuntu εμφανίζει μια σταθερά πτωτική τάση. Το 2011, ωστόσο, πραγματοποίησε σωστή βουτιά, χάνοντας όχι μόνο την πρώτη, αλλά και την δεύτερη και τρίτη θέση. Το Mint, αντίθετα, σημείωσε μέσα στο 2011 απότομη άνοδο.
Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς των ανθρώπων του Pingdom, εάν συγκρίνουμε τα στοιχεία των τελευταίων 30 ημερών με τον μέσο όρο του 2010, το Mint αύξησε το μερίδιό του κατά 105%, τη στιγμή που το Ubuntu το μείωσε κατά 47,2%. Φαίνεται λοιπόν πως αν και η πτωτική τάση υπήρχε ήδη για τη διανομή της Canonical, η καθιέρωση του Unity αντί του Gnome ως προεπιλεγμένου γραφικού περιβάλλοντος έδιωξε πολύ κόσμο. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται κι από το παρακάτω γράφημα που απεικονίζει την ποσοστιαία σχέση μεταξύ των 5 διανομών, μάλλον τον οδήγησε στο Mint.
Άξιο αναφοράς, πάντως, είναι το γεγονός ότι παρά την πτώση της δημοτικότητας του Ubuntu ο συνολικός αριθμός των επισκέψεων που δέχτηκαν οι σελίδες των διανομών του στο DistroWatch σχεδόν διπλασιάστηκε. Επίσης, αν και εξακολουθεί να διατηρεί τη μερίδα του λέοντος στο γενικότερο ενδιαφέρον του κοινού, η πτώση του αντικατοπτρίζεται και εκεί, όπως τουλάχιστον μαρτυρούν οι αναζητήσεις που πραγματοποιούνται για αυτό στην μηχανή αναζήτησης της Google (τα στοιχεία που ακολουθούν προέρχονται από το Google Trends).
Κατά τα άλλα, παρατηρώντας το πρώτο γράφημα του άρθρου, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε την αξιοθαύμαστη σταθερότητα του Fedora μέσα στα χρόνια, αλλά και την μικρή επανάκαμψη του OpenSUSE το 2011. Όσο για το Debian, μπορεί να είναι η τελευταία διανομή της λίστας, αν όμως σκεφτούμε πως τόσο το Ubuntu όσο και το Mint βασίζονται σε αυτό, έχει μάλλον το δικαίωμα να τους κοιτάζει όλους αφ’ υψηλού.
Πηγή: Royal Pingdom
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ FREEWEIRD