Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αναφερθεί στην πρόσφατη αποκαθήλωση του Ubuntu από το Linux Mint στη λίστα με τις δημοφιλέστερες διανομές του DistroWatch για το 2011. Με αφορμή το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, η ομάδα του Pingdom ανέλαβε να το ψάξει λίγο περισσότερο και να οργανώσει τα διαθέσιμα στατιστικά, ώστε να δει πιο καθαρά την μεγάλη εικόνα και να διαπιστώσει εάν, πράγματι, για όλα φταίει το Unity ή μήπως τελικά τα πράγματα είναι λιγάκι πιο πολύπλοκα.

Η πορεία των 5 δημοφιλέστερων διανομών Linux από το 2005 μέχρι σήμερα

Όπως φαίνεται από το παραπάνω γράφημα, που παρουσιάζει την πορεία των 5 δημοφιλέστερων αυτή τη στιγμή διανομών από το 2005 και μετά, η πορεία του Ubuntu εμφανίζει μια σταθερά πτωτική τάση. Το 2011, ωστόσο, πραγματοποίησε σωστή βουτιά, χάνοντας όχι μόνο την πρώτη, αλλά και την δεύτερη και τρίτη θέση. Το Mint, αντίθετα, σημείωσε μέσα στο 2011 απότομη άνοδο.

Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς των ανθρώπων του Pingdom, εάν συγκρίνουμε τα στοιχεία των τελευταίων 30 ημερών με τον μέσο όρο του 2010, το Mint αύξησε το μερίδιό του κατά 105%, τη στιγμή που το Ubuntu το μείωσε κατά 47,2%. Φαίνεται λοιπόν πως αν και η πτωτική τάση υπήρχε ήδη για τη διανομή της Canonical, η καθιέρωση του Unity αντί του Gnome ως προεπιλεγμένου γραφικού περιβάλλοντος έδιωξε πολύ κόσμο. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται κι από το παρακάτω γράφημα που απεικονίζει την ποσοστιαία σχέση μεταξύ των 5 διανομών, μάλλον τον οδήγησε στο Mint.

Η κατανομή του μεριδίου μεταξύ των 5 διανομών

Άξιο αναφοράς, πάντως, είναι το γεγονός ότι παρά την πτώση της δημοτικότητας του Ubuntu ο συνολικός αριθμός των επισκέψεων που δέχτηκαν οι σελίδες των διανομών του στο DistroWatch σχεδόν διπλασιάστηκε. Επίσης, αν και εξακολουθεί να διατηρεί τη μερίδα του λέοντος στο γενικότερο ενδιαφέρον του κοινού, η πτώση του αντικατοπτρίζεται και εκεί, όπως τουλάχιστον μαρτυρούν οι αναζητήσεις που πραγματοποιούνται για αυτό στην μηχανή αναζήτησης της Google (τα στοιχεία που ακολουθούν προέρχονται από το Google Trends).

Οι αναζητήσεις στη Google για τις 5 δημοφιλέστερες διανομές Linux

Κατά τα άλλα, παρατηρώντας το πρώτο γράφημα του άρθρου, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε την αξιοθαύμαστη σταθερότητα του Fedora μέσα στα χρόνια, αλλά και την μικρή επανάκαμψη του OpenSUSE το 2011. Όσο για το Debian, μπορεί να είναι η τελευταία διανομή της λίστας, αν όμως σκεφτούμε πως τόσο το Ubuntu όσο και το Mint βασίζονται σε αυτό, έχει μάλλον το δικαίωμα να τους κοιτάζει όλους αφ’ υψηλού.

Πηγή: Royal Pingdom

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ