Ακόμη κι αν δεν γνωρίζετε ολόκληρη την ιστορία, όλο και κάπου θα πήρε το μάτι σας τις τελευταίες μέρες το περίφημο #logo31. Πρόκειται για ένα λογότυπο που υποβλήθηκε με μάλλον περιπαικτική διάθεση στα πλαίσια του σχετικού διαγωνισμού της ΟΝΝΕΔ. Το λογότυπο διαδόθηκε μέσω Twitter (κυρίως) αλλά και Facebook και κατέληξε να διεκδικεί την πρώτη θέση, ώσπου οι διαχειριστές το απέσυραν. Η πράξη αυτή προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις από την ελληνική online κοινότητα και τώρα πολλοί είναι οι χρήστες που παροτρύνουν την ψήφιση των χειρότερων λογοτύπων.
Αυτή ήταν η σύντομη εκδοχή της είδησης. Ας τη δούμε τώρα πιο αναλυτικά…
Ο διαγωνισμός
Η ΟΝΝΕΔ (Οργανισμός Νέων της Νέας Δημοκρατίας) αποφάσισε να τρέξει μια online καμπάνια με σύνθημα «ας σχεδιάσουμε μαζί το επόμενοι σύμβολο της δικής μας γενιάς». Πρόκειται για έναν ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάδειξη του νέου της λογοτύπου, στον οποίο μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε, με το νικητή σχεδιαστή να κερδίζει ένα macbook pro.
Οι προτάσεις κατατίθενται και τίθενται προς ψήφιση από τις 11 έως τις 23 Οκτωβρίου και η διαδικασία ανάδειξης του νικητή περιλαμβάνει δύο επίπεδα: τα τρία πρώτα λογότυπα ψηφίζονται από το κοινό κατόπιν εγγραφής και στη συνέχεια, μια ειδική επιτροπή θα επιλέξει ανάμεσα σε αυτά τον τελικό νικητή.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο του arxedia media, ο διαγωνισμός ξεκινά ομαλά ώσπου εμφανίζονται οι πρώτες αντιδράσεις από επαγγελματίες γραφίστες. Αρκετοί κάνουν λόγο για κακοσχεδιασμένο διαγωνισμό, αναφέροντας ως παράδειγμα καλής πρακτικής τους όρους διεξαγωγής διαγωνισμών της icograda.
Ακολουθεί επικοινωνία με την ΟΝΝΕΔ η οποία απαντά πως ο διαγωνισμός δεν είναι επαγγελματικός αλλά έχει ως ζητούμενο την ανοιχτή συμμετοχικότητα και δεσμεύεται να αποσύρει τις προτάσεις που δεν είναι πρωτότυπες (αντιγράφουν, δηλαδή, γνωστές φίρμες). Μάλιστα, στην ερώτηση εάν έχουν υπόψη ότι κάποιοι χρήστες ψηφίζουν για πλάκα, απαντά πως είναι κάτι αναπόφευκτο – «εφόσον θέλουμε μια ανοικτή στο κοινό διαδικασία πρέπει να το ανεχτούμε κι αυτό».
Το #logo31
Το περίφημο πλέον #logo31 είναι η υποψηφιότητα της Μαρίας Κωνσταντινίδου, που κρίνοντας από το ..μότο του («Με καράβι τα Όνειρά μας …και τον Ήλιο στην Καρδιά μας!») αλλά και τις προτεινόμενες εφαρμογές (βλ. “Do it like Antonis Samaras”), μάλλον δημιουργήθηκε με χιουμοριστική / περιπαικτική διάθεση (ας κρατήσουμε και μια επιφύλαξη έτσι για τους τύπους).
Η υποδοχή που επιφύλαξαν οι Έλληνες χρήστες του διαδικτύου στο λογότυπο ήταν ενθουσιώδης και μετά από παροτρύνσεις σε Twitter και Facebook, κατάφερναν να το κάνουν να σκαρφαλώσει στην κορυφή των υποψηφιοτήτων.
Η αυθόρμητη οργάνωση των χρηστών μάλιστα είναι εντυπωσιακή. Γίνονται εκκλήσεις ώστε να αποφευχθούν οι διπλοψηφίες και το αποτέλεσμα να μην παραβιάσει με κάποιον τρόπο τους όρους του διαγωνισμού, ενώ δημιουργείται δημοσκόπηση ώστε να ψηφιστούν τα επόμενα δύο (χειρότερα) λογότυπα που θα συνοδεύσουν το #logo31 στην τελική φάση (για την ιστορία, ήταν το #logo18 με το δυσλεκτικό ΟΝΔΝΕ και το #logo95 με τον …έγκυο Πήγασο).
Η απόσυρση του #logo31 και η άνοδος και η πτώση του #logo206
Κάποια στιγμή προς το βράδυ του Σαββάτου, παρατηρείται πως η ΟΝΝΕΔ έχει αποσύρει το #logo31 από τις υποψηφιότητες, δικαιολογώντας σε σχετικό tweet την απόφασή της λέγοντας πως το λογότυπο αποσύρθηκε μετά από παράκληση της δημιουργού.
Το γεγονός αυτό δεν πτοεί την διαδικτυακή κοινότητα και σύντομα βρίσκεται …άξιος αντικαταστάτης με το #logo206, το οποίο επίσης γίνεται με χιουμοριστική διάθεση, όπως μαρτυρούν οι προτεινόμενες εφαρμογές του. Και αυτό όμως αποσύρεται το απόγευμα της Κυριακής.
Μένει τώρα να περιμένουμε μέχρι τις 23 Οκτωβρίου για να δούμε πώς θα εξελιχθεί ο επεισοδιακός διαγωνισμός. Μέχρι τότε, το #logo31 αναμένεται να παραμείνει trending topic στο Twitter, ενώ ήδη απέκτησε και σελίδα στο Facebook.
Για τη συγγραφή του άρθρου χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από το arxedia media, το yupi.gr και, φυσικά, το #logo31 στο Twitter.
Εγώ πάντως αν ξαναψήφιζα, πάλι logo 31 θα ξαναψήφιζα. respect στο δημιουργό.
Pingback: Tweets that mention Τί είναι το #logo31 και γιατί αναστάτωσε το ελληνικό internet | Freeweird -- Topsy.com