Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι σημαντικότερες προσωπικότητες της ιστορίας, βάσει των σελίδων τους στη Wikipedia

Στο τεύχος Νοεμβρίου 2012, το Wired περιλαμβάνει ένα ενδιαφέρον infographic που παρουσιάζει τις προσωπικότητες με την μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της ανθρωπότητας, βάσει του μεγέθους του κοινού που προσεγγίζουν οι σελίδες τους στη Wikipedia.

Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση βασίζεται στον αριθμό των γλωσσών στις οποίες είναι διαθέσιμη μια καταχώρηση και τον αριθμό των ανθρώπων που μιλούν τις συγκεκριμένες γλώσσες. Με αυτό τον τρόπο, το περιοδικό θεωρεί πως μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αντιλαμβάνεται τον εθνικό μας πολιτισμό.

Έτσι, δεν είναι μεγάλη έκπληξη ότι στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Χριστός και στη δεύτερη ο Κομφούκιος, ενώ εντονότατη είναι η ελληνική παρουσία, με Αριστοτέλη, Πλάτωνα, Αρχιμήδη και Σωκράτη. Επίσης, αναμενόμενο είναι ότι όλοι οι άνθρωποι της λίστας έχουν γεννηθεί πριν από το 1950.

Φυσικά, όπως όλες οι λίστες που ιεραρχούν πληροφορία που δεν μπορεί να αξιολογηθεί ποσοτικά, έτσι κι αυτή, αποτελεί περισσότερο αφορμή για συζήτηση παρά ουσιαστική αξιολόγηση της προσφοράς των εν λόγω προσωπικοτήτων στην ανθρωπότητα.Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ