Σε μια επίδειξη διαπλανητικής επικοινωνίας με χρήση λέιζερ, η εικόνα του αριστουργήματος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Μόνα Λίζα, «διακτινίστηκε» από την γη προς έναν σεληνιακό δορυφόρο. Η λήψη της εικόνας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από το εγκατεστημένο στον δορυφόρο εργαλείο Lunar Orbiter Laser Altimeter (LOLA), σε μια απόσταση περίπου 240.000 μιλίων.

Οι επιστήμονες της NASA, που πραγματοποίησαν το πείραμα, εξηγούν πως πρόκειται για την πρώτη φορά που επιτυγχάνεται μονόδρομη επικοινωνία με λέιζερ σε διαπλανητική απόσταση. Ελπίζουν, μάλιστα, ότι στο κοντινό μέλλον αυτή η απλή μέθοδος επικοινωνίας μέσω λέιζερ μπορεί να αξιοποιηθεί ως εναλλακτική λύση στις ήδη υπάρχουσες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι δορυφόροι ενώ στο πιο μακρινό μέλλον θα μπορούσε να επιτρέψει την αποστολή δεδομένων σε ακόμη υψηλότερους ρυθμούς, που με τις υπάρχουσες μεθόδους δεν είναι δυνατοί.

Όπως εξηγεί το βίντεο που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, η εικόνα της Μόνα Λίζα «έσπασε» σε μεμονωμένα, ασπρόμαυρα πίξελ τα οποία στάλθηκαν ένα-ένα, με ταχύτητα μετάδοσης τα 300bit ανά δευτερόλεπτο. Μόλις η εικόνα έφτασε στον δορυφόρο, οι επιστήμονες χρειάστηκε να την καθαρίσουν από τον «θόρυβο» που προστέθηκε εξαιτίας της ατμόσφαιρας της γης, χρησιμοποιώντας συνηθισμένες τεχνικές που χρησιμοποιούνται ήδη σε CD και DVD.

MATLAB Handle Graphics

Η επιτυχία της επίδειξης μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την χρήση του λέιζερ ως μέσο επικοινωνίας από τους δορυφόρους, και πιο συγκεκριμένα από την αποστολή Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει φέτος.

Λαμβάνοντας υπόψη την σχέση του με την επιστήμη, ο Λεονάρντο σίγουρα θα ήταν περήφανος από το τελευταίο αυτό ταξίδι της Μόνα Λίζα.

Πηγή: Cnet

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 19 Ιανουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

5 thoughts on “Η Μόνα Λίζα στη Σελήνη

  1. ωραια..ωραια..μολις σηκωσουν το τηλέφωνο οι εξωγηινοι,πες τους δεν έχω μαγειρέψει,μην με παρεξηγησουν!χαχαχαχαα!

Comments are closed.