Mozilla

Μηχανισμό μέσω του οποίου οι ιστοσελίδες θα μπορούν να στέλνουν ειδοποιήσεις στους χρήστες τους μέσω push χωρίς αυτοί να είναι απαραίτητο να έχουν ανοιχτό τον browser τους για να τις λάβουν, έχει ξεκινήσει να αναπτύσσει η Mozilla με σκοπό να τον ενσωματώσει στον Firefox. Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που θα μπορούσε να αποκτήσει ένας browser, αφού αν υλοποιηθεί θα γεφυρώσει ακόμα περισσότερο το κενό ανάμεσα στους browsers και τα λειτουργικά συστήματα και θα απεξαρτήσει πολλούς ιστοχώρους από την ανάγκη να δημιουργούν εγγενείς (native) εφαρμογές σε mobile πλατφόρμες.

Το εγχείρημα εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια της Mozilla να εξασφαλίσει ότι το Web είναι μια ανταγωνιστική πλατφόρμα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις δυνατότητες των εγγενών εφαρμογών. Όπως εξηγεί ο developer του Ιδρύματος, Jeff Balogh, «οι ειδοποιήσεις push είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι ιστοχώροι στέλνουν μικρά μηνύματα στους χρήστες όταν αυτοί δεν βρίσκονται στη σελίδα τους. Οι συσκευές iOS και Android υποστηρίζουν ήδη τις δικές τους υπηρεσίες push, αλλά αυτό που εμείς θέλουμε είναι να κάνουμε τις ειδοποιήσεις διαθέσιμες σε ολόκληρο τον παγκόσμιο ιστό».

Ο τρόπος, μάλιστα, με τον οποίο αναμένεται να λειτουργεί ο μηχανισμός είναι σχετικά απλός: Η Mozilla ή κάποιος τρίτος θα φιλοξενεί μια υπηρεσία ειδοποιήσεων που θα μπορεί να παραδίδει μηνύματα στον browser, διατηρώντας για κάθε ενεργό χρήστη από μία μοναδική ηλεκτρονική διεύθυνση (URL).

Ο browser θα παρέχει ένα JavaScript API που οι ιστοχώροι θα μπορούν να χρησιμοποιούν για να ζητούν την άδεια του χρήστη ώστε να του στέλνουν τις ειδοποιήσεις. Όταν ο χρήστης δώσει την άδειά του, ο browser θα δίνει στον ιστοχώρο το URL που του αντιστοιχεί από την υπηρεσία ειδοποιήσεων.

Για να λειτουργήσει η όλη διαδικασία, πιθανότατα να χρειαστεί να τρέχει μόνιμα μια διεργασία του Firefox στον υπολογιστή του χρήστη, ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών και οι ειδοποιήσεις να παραλαμβάνονται άμεσα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόταση της Mozilla είναι διαφορετική από τις αντίστοιχες λύσεις που έχουμε δει να υλοποιούνται για τον Chrome από υπηρεσίες όπως το Gmail και το Seesmic Web, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται πάντοτε να παραμένει ανοιχτή μια καρτέλα του browser. Αντίθετα, η λύση της Mozilla ξεπερνά αυτό τον περιορισμό.

Προς το παρόν το σύστημα ειδοποιήσεων push βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και δεν είναι διαθέσιμο για δοκιμές.

Πηγή: ars technica

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ