Twitter

Στον απόηχο των πρόσφατων αντιδράσεων κατά των νομοσχεδίων SOPA και PIPA αλλά και της αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο θα χειρίζεται τα αιτήματα για απόσυρση Tweets, το Twitter κοινοποίησε μια βάση δεδομένων που δίνει την ευκαιρία να δει κανείς αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέμα της πειρατείας. Παίρνοντας τα δεδομένα αυτά, η Huffington Post πραγματοποίησε έρευνα για να διαπιστώσει ποιοί είναι αυτοί που στέλνουν τελικά τα περισσότερα αιτήματα απόσυρσης Tweets. Τα αποτελέσματα, όπως φαίνεται, ήταν μάλλον απρόσμενα.

Πριν προχωρήσουμε στην παράθεσή τους, όμως, ας εξηγήσουμε προηγουμένως πώς ακριβώς λειτουργεί η όλη διαδικασία: Ας υποθέσουμε ότι κάποιος δημοσιεύει στο Twitter ένα link που οδηγεί σε πειρατικό αντίγραφο μιας ταινίας ή ενός τραγουδιού. Η δισκογραφική εταιρεία ή το κινηματογραφικό στούντιο που κατέχει τα δικαιώματα του έργου, μπορεί να στείλει ένα μήνυμα στο Twitter, ζητώντας του να το αφαιρέσει. Τα μηνύματα αυτά ονομάζονται «αιτήματα DMCA» (από το Digital Millenium Copyright Act, το νόμο που ψηφίστηκε το 1998 κατά του online διαμοιρασμού αρχείων). Η βάση του Twitter περιλαμβάνει αρχείο με όλα τα μηνύματα των τελευταίων 2 χρόνων, που ξεπερνούν συνολικά τις 4.000.

Από τα παραπάνω μας δίνεται η ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι η εταιρεία με τα περισσότερα αιτήματα δεν είναι η Universal Studios, η Sony ή η Warner Brothers, αλλά η λιγότερο γνωστή Magnolia Pictures, η οποία μάλιστα είναι υπεύθυνη για το 1/3 των αιτημάτων DMCA. 

Η Magnolia, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, δεν ανήκει σε καμία περίπτωση στα μεγάλα ονόματα του χώρου και η πιο γνωστή ταινία της είναι το “Melancholia” του Λαρς Φον Τρίερ – που παρά την όποια καλλιτεχνική της αναγνώριση δεν είναι σε καμία περίπτωση μέσα στις δημοφιλέστερες ταινίες της χρονιάς.

Προσπαθώντας να εξηγήσει το γεγονός, η Huffington Post επικοινώνησε με έναν από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας, τον Mark Cuban, ο οποίος εξήγησε πως ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι καταγγελίες είναι αυτοματοποιημένος. «Οι πειρατές χρησιμοποιούν το Twitter για να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία της διανομής του περιεχομένου τους, κι εμείς αυτοματοποιούμε τη διαδικασία του να το εντοπίζουμε και να το αποσύρουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την ακρίβεια, οι αυτοματοποιημένες επιθέσεις κατά των πειρατικών Tweets φαίνεται πως είναι κυρίως έργο μιας άλλη εταιρείας, ονόματι Web Sheriff. Πρόκειται για μια Βρετανική εταιρεία που έχει συμβόλαια με πολλά Χολυγουντιανά στούντιο, συμπεριλαμβανομένων των Universal Pictures και Sony και ευθύνεται συνολικά τουλάχιστον για τα μισά αιτήματα DMCA.

Όπως πάντως αναφέρει ο ιδρυτής της Web Sheriff, δικηγόρος John Giacobbi, οι παραβάτες αντιμετωπίζονται «ως οπαδοί (fans) και όχι ως εγκληματίες». Γι’ αυτό συχνά αυτός και οι υπάλληλοί του εμπλέκονται σε συζητήσεις με τους χρήστες αποσκοπώντας, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, «να δουλέψουν μαζί τους και όχι εναντίον τους».

Πηγή: Huffington Post

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Ποιός στέλνει στο Twitter τα περισσότερα αιτήματα για την απόσυρση «πειρατικών» Tweets;

Comments are closed.