Σε ποιον ανήκει το περιεχόμενο ενός Tweet; Μπορεί κάποιος να πάρει τα Tweet σας και να τα εκμεταλλευτεί εμπορικά; Μπορεί να απομονώσει το περιεχόμενό τους και να το αναπαράγει χωρίς να αναφέρει τον δημιουργό του; Η περίπτωση των εκδόσεων Ιβίσκος και του βιβλίου «Ημέρων λόγοι 2013 – Τα καλύτερα του Twitter» απασχόλησαν έντονα τον κόσμο του ελληνικού Twitter (μέσα από το hashtag #vivliotwitter) και έφεραν ξανά στο προσκήνιο τα παραπάνω ερωτήματα. Αφήνοντας κατά μέρος το ηθικό σκέλος της υπόθεσης, ας δούμε τί ισχύει σχετικά με το θέμα, σύμφωνα με τους επίσημους κανόνες του ίδιου του Twitter.

Τα Tweet σας σας ανήκουν ( ; )

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης του Twitter, «όλο το περιεχόμενο, είτε μεταδόθηκε δημόσια είτε σε ιδιωτική συνομιλία, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του ανθρώπου που το παρήγαγε». Σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα αυτού, το Twitter εξηγεί ότι οι χρήστες παραμένουν οι κάτοχοι των δικαιωμάτων του περιεχομένου τους, αλλά υποβάλλοντάς το στην υπηρεσία, της παραχωρούν «παγκόσμια, μη-αποκλειστική και χωρίς υποχρέωση καταβολής οικονομικού ανταλλάγματος (royalty-free) άδεια για να το χρησιμοποιήσει, αναπαράγει, επεξεργαστεί, προσαρμόσει, τροποιήσει, δημοσιεύσει, μεταδώσει, προβάλλει και διανείμει με κάθε ένα ή και όλα τα μέσα και τις μεθόδους διανομής».

Με λίγα λόγια, παραχωρείτε στο Twitter, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο, την άδεια να κάνει τα Tweet σας διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο. Επίσης, συμφωνείτε να παραχωρήσετε στο Twitter το δικαίωμα να διαθέσει το περιεχόμενό σας σε άλλες εταιρείες, οργανισμούς ή άτομα που συνεργάζονται με αυτό για την αναμετάδοση, διανομή ή δημοσίευση του περιεχομένου σε άλλα μέσα και υπηρεσίες.

Αυτός ο τελευταίος τύπος χρήσης μπορεί να γίνει χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα απέναντί σας, πάντοτε όμως με σεβασμό στο περιεχόμενο που έχετε δημοσιεύσει. Ας σημειωθεί εδώ πως το Twitter διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει, να προσαρμόσει και γενικά να κάνει αλλαγές στο περιεχόμενό σας, όταν αυτό επιβάλλεται από τις απαιτήσεις και τους περιορισμούς της εκάστοτε πλατφόρμας στην οποία καλείται να εμφανιστεί.

Οι κανόνες αναμετάδοσης ενός Tweet

Το Twitter ενθαρρύνει και υποστηρίζει την χρήση του ως μέσο αναμετάδοσης, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν μια σειρά από κανόνες. Σύμφωνα με αυτούς, χωρίς την ρητή συγκατάθεση του αρχικού δημιουργού, το περιεχόμενο του Twitter δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

 • Για διαφημιστικούς λόγους.
 • Για να υπονοήσει υποστήριξη ενός προϊόντος ή υπηρεσίας.

Επίσης:

 • Δεν θα πρέπει να αφήνετε να εννοηθεί ότι υπάρχει κάποιου είδους συνεργασία, υποστήριξη ή ανακριβής σχέση μεταξύ του προϊόντος σας και του Twitter.
 • Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα εμπορικά σήματα του Twitter στους τίτλους της παραγωγής σας χωρίς προηγουμένως να έχετε επικοινωνήσει με την υπηρεσία.
 • Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν σας δεν παραβιάζει κάποιον από τους εγχώριους νόμους και κανόνες.

Πώς παρουσιάζεται ένα Tweet

Για την χρήση των Tweet σε ιστοσελίδες τα πράγματα είναι απλά, αφού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα διάφορα εργαλεία ενσωμάτωσης που προσφέρει το ίδιο το Twitter. Στην περίπτωση αναμετάδοσης σε άλλα μέσα, όμως, ισχύουν τα εξής:

 • Θα πρέπει να συμπεριλαμβάνετε το λογότυπο του Twitter σε κοντινή απόσταση με τα Tweet.
 • Θα πρέπει να περιλαμβάνετε το όνομα του χρήστη στον οποίο ανήκει το κάθε Tweet.
 • Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το πλήρες περιεχόμενο ενός Tweet. Η επεξεργασία ή αναθεώρηση του περιεχομένου επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις που το επιβάλλουν τεχνικοί περιορισμοί του μέσου (π.χ. αφαίρεση των link).
 • Το λογότυπο του Twitter θα πρέπει να έχει μέγεθος που να αναλογεί σε αυτό του περιεχομένου – κατά προσέγγιση, λίγο ψηλότερο από μια γραμμή κειμένου.
 • Δεν μπορείτε να κρύψετε, να διαγράψετε ή να τροποποιήσετε την ταυτότητα του χρήστη. Η προβολή ανώνυμων Tweet μπορεί να γίνει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα όταν διακυβεύεται η ιδιωτικότητα του χρήστη.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμα και όταν το όνομα του δημιουργού δεν αναφέρεται, το Tweet πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από το λογότυπο του Twitter. Αντίστοιχα, στην περίπτωση εκφώνησης των Tweet, όταν αυτά δεν συνοδεύονται από κάποια γραφική απεικόνιση, πρέπει να υπάρχει ρητή αναφορά στο όνομα του Twitter.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Ποιός είναι ο σωστός τρόπος για την αναμετάδοση ενός Tweet;

 1. @Freeweird Για άλλη μια φορά, γρήγορος, επίκαιρος and to the point… Well done, my friend 😉 #vivliotwitter #Twitter

Comments are closed.