rgb-musiclab-logo Ναι, σωστά διαβάσατε… το RGB MusicLab είναι ένα μικρό, portable προγραμματάκι που μετατρέπει εικόνες σε ήχους. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για να εξηγήσω πώς το κάνει αυτό, μιας και δεν είμαι ούτε μουσικός ούτε γραφίστας. Αυτό που κατάλαβα όμως διαβάζοντας την περιγραφή του και δοκιμάζοντάς το είναι πως “διαβάζει” την εικόνα από αριστερά προς τα αριστερά και ανάλογα με τη φωτεινότητα του κάθε σημείου παίζει την αντίστοιχη νότα, συνθέτοντας έτσι ένα μουσικό κομμάτι.

Η εφαρμογή δίνει αρκετά περιθώρια παραμετροποίησης: μπορείτε να ρυθμίσετε τη λεπτομέρεια με την οποία θα διαβάσει την εικόνα (προσοχή: στις πολύ μεγάλες τιμές μπορεί να κολλήσει), να επιλέξετε διαφορετικά όργανα και εφέ και να τροποποιήσετε διάφορες άλλες επιλογές που δεν τις κατάλαβα, μιας και δεν έχω γνώσεις επεξεργασίας ήχου.

Και για να το δείτε στην πράξη, παραθέτω παράδειγμα όπου από τη φωτογραφία που διακρίνεται στην παρακάτω εικόνα (κάντε κλικ για μεγέθυνση):

rgb-musiclab-demo…προέκυψε αυτό το μουσικό κομμάτι (εντάξει, δεν θα βγάλω cd αλλά δεν είναι και τόσο χάλια…)

Μερικές επιπλέον επισημάνσεις για το RGB MusicLab: η εφαρμογή βρίσκεται σε beta φάση, προς το παρόν τρέχει σε Mac και Windows (όπου χρειάζεται το Quicktime για να λειτουργήσει ο player), αποθηκεύει τα αρχεία της σε .midi και .aiff και είναι portable, που σημαίνει πως δεν απαιτεί εγκατάσταση αλλά τρέχει απευθείας με το που θα εκτελέσετε το αρχείο “RGB MusicLab.exe”.

Επίσης, κάποια στιγμή που δοκίμασα να μεγαλώσω πολύ τη λεπτομέρεια του μωσαϊκού (το βάθος, δηλαδή στο οποίο θα διαβάσει την εικόνα), μου κόλλησε το Aero των Windows 7. Αν συναντήσετε παρόμοιο πρόβλημα, δείτε: “πώς να επαναφέρετε το Aero μετά από κρασάρισμα, χωρίς επανεκκίνηση”. Κατά τα άλλα, λειτούργησε μια χαρά, χωρίς προβλήματα.

Όπως καταλαβαίνετε, το πρόγραμμα δεν έχει κάποια ιδιαίτερη πρακτική χρησιμότητα πέρα από το χαβαλέ που μπορείτε να κάνετε, αφού η μουσική που παράγει δύσκολα θα γίνει σουξέ (:P). Είναι παρόλα αυτά αρκετά πρωτότυπο και ενδιαφέρον ώστε να αξίζει να του ρίξετε μια ματιά…

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://bit.ly/8gKuaM

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 11 Ιανουαρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ