Μπορεί το SOPA να μπήκε προς το παρόν στο συρτάρι, αυτό ωστόσο φαίνεται πως δεν είναι αρκετό για να σταματήσει το blackout που έχει προγραμματιστεί για αύριο, 18 Ιανουαρίου, όπου θα συμμετάσχουν πολλοί δημοφιλείς ιστοχώροι όπως η Wikipedia, το Reddit κ.α. Εάν ανήκετε και εσείς σε αυτούς που θα αναστείλουν τη λειτουργία του ιστοχώρου τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καλό θα είναι προηγουμένως να μάθετε για τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο στο πως σας βλέπει η Google και να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τις καλύτερες δυνατές πρακτικές ώστε να μειώσετε στο ελάχιστο τη ζημιά.
Σε μία δημοσίευση του στο Google+, o +Pierre Far εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνει η διακοπή της λειτουργίας ώστε οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις να μειωθούν όσο το δυνατό περισσότερο. Συγκεκριμένα, το σενάριο που εξετάζει ο Far αφορά την αντικατάσταση μέρους ή όλων των ιστοσελίδων σας από ένα μήνυμα λάθους του τύπου «ο ιστοχώρος βρίσκεται εκτός λειτουργίας» ή, όπως ισχύει στην περίπτωσή μας, από ένα μήνυμα διαμαρτυρίας. Όπως εξηγεί, δύο είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε:
- Θα πρέπει να φροντίσετε ώστε όλες οι σελίδες που συμμετέχουν στο blackout να επιστρέφουν 503 HTTP Header. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό από όλα, αφού από τη μία λέει στις μηχανές αναζήτησης ότι δεν πρόκειται για πραγματικό περιεχόμενο και, συνεπώς, δεν θα πρέπει να καταλογογραφηθεί και από την άλλη αντιμετωπίζει το φαινόμενο του επαναλαμβανόμενου περιεχομένου (duplicate content) που μπορεί να προκαλέσει ποινές από την Google.
- Η συχνότητα με την οποία το Googlebot επισκέπτεται το website σας θα πέσει όταν δει ότι έχουν αυξηθεί τα 503 Headers. Αυτό είναι, δυστυχώς, αναπόφευκτο, αλλά από τη στιγμή που το blackout είναι κάτι προσωρινό δεν θα προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα. Ο Far, μάλιστα, εξηγεί πως οι ρυθμοί του Googlebot θα επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα αρκετά γρήγορα και, ανάλογα βέβαια πάντα με το κάθε website, δεν θα χρειαστούν στις περισσότερες περιπτώσεις πάνω από λίγες μέρες.
Από εκεί και πέρα, προειδοποιεί πως καλό θα είναι να αποφευχθούν μέθοδοι όπως αλλαγή των ρυθμίσεων DNS αλλά και το πείραγμα του robots.txt. Μάλιστα, σε περίπτωση που το blackout αφορά συγκεκριμένες σελίδες και όχι ολόκληρο τον ιστοχώρο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το robots.txt δεν έχει αλλάξει σε 503, ενώ καλό είναι να αποφύγετε και τη μέθοδο του “Disallow: /”, γιατί έτσι η επαναφορά του website στα προ blackout επίπεδα θα αργήσει πολύ περισσότερο από τις λίγες μέρες που αναφέραμε πιο πάνω.
Γενικά, καλό είναι να αποφύγετε τις επιπόλαιες ενέργειες και να διαβάσετε και μόνοι σας το άρθρο του Far, ώστε να βεβαιωθείτε ότι ξέρετε ακριβώς τί κάνετε. Όσο για το κατά πόσο οι πληροφορίες που αναφέρει είναι αξιόπιστες, αρκεί να αναφέρουμε ότι το έκανε Tweet ο «πολύς» Matt Cutts της Google, κάτι που από μόνο του αρκεί ως εγγύηση.
Εάν, από την άλλη, τα παραπάνω σας τρόμαξαν και θέλετε να δείξετε την αντίδρασή σας με κάποιον λιγότερο ανώδυνο τρόπο, μπορείτε να ενσωματώσετε στις σελίδες σας την ειδικά διαμορφωμένη μπάρα της Hellobar που δεν απαιτεί παρά μόνο την επικόλληση 2 σειρών κώδικα. Εάν, πάλι, ο ιστοχώρος σας είναι φτιαγμένος με WordPress θα βρείτε αρκετά plugins που να κάνουν αντίστοιχη δουλειά.
Τέλος, σε περίπτωση που τυχαίνει να χρησιμοποιείτε το CloudFlare στους ιστοχώρους σας, έχετε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσετε το Stop Censorship που έχει φτιαχτεί ειδικά για την περίπτωση. Αυτό που κάνει η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι να «λογοκρίνει» επιδεικτικά τις σελίδες σας μαυρίζοντας λέξεις από το περιεχόμενό τους, χωρίς ωστόσο να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κατάταξή τους στις μηχανές αναζήτησης ή να προκαλεί οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικά με το SEO.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ FREEWEIRD