Facebook

Ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που ανακοίνωσε το Facebook στο συνέδριο f8 που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν, μαζί φυσικά με το Timeline, η νέα έκδοση του Open Graph που επιτρέπει στους developers να ενσωματώνουν στις εφαρμογές τους τις δικές τους ενέργειες (Actions), αντί να περιορίζονται μόνο στο γνωστό Like. Η κοινοποίηση των ενεργειών αυτών θα γίνεται αυτόματα, χωρίς καμία παρέμβαση από τον χρήστη, πέρα από την αρχική του έγκριση κατά την εγκατάσταση της εφαρμογής. Πέντε μήνες μετά την αρχική ανακοίνωση, φαίνεται πως το Facebook είναι έτοιμο να παρουσιάσει τις πρώτες εφαρμογές που θα αξιοποιούν τις νέες δυνατότητες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AllThingsDigital, η παρουσίαση μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και αύριο (18 Ιανουαρίου), κάτι που θα είναι συνεπές με ό,τι είχε πει το Facebook στους developers στα τέλη Δεκεμβρίου, ότι από τη στιγμή που το Timeline θα ενεργοποιούταν σε παγκόσμια κλίμακα, οι πρώτες Open Graph Actions θα ξεκινούσαν να εγκρίνονται μέσα στο Γενάρη.

Ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργούν οι νέες ενέργειες είναι παρόμοιος με το “read” που ίσως έχετε συναντήσει ήδη στην εφαρμογή της Washington Post, όπου κάθε φορά που διαβάζετε ένα άρθρο της εφημερίδας μέσω της εφαρμογής, η ενέργεια εμφανίζεται αυτόματα στο Timeline σας χωρίς εσείς να έχετε προηγουμένως επιλέξει κάποιου είδους διαμοιρασμό ή να πατήσετε το Like.

Facebook Open Graph Actions

Κι αν αναρωτιέστε τί είδους ενέργειες θα πρέπει να περιμένουμε, μερικά παραδείγματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα “run” (τρέχω), “cook” (μαγειρεύω) ή “purchase” (αγοράζω), που θα μπορούσαν να εμφανίζονται αντίστοιχα όταν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή που καταγράφει μέσω GPS την άσκησή σας, όταν ολοκληρώνετε μια συνταγή από κάποιον ιστοχώρο μαγειρικής ή όταν αγοράζετε κάτι από ένα e-shop.

Αν και στη θεωρία η ιδέα ακούγεται ενδιαφέρουσα, στην πράξη ίσως να προκαλέσει συμφόρηση στη ροή ειδήσεων των χρηστών. Ακόμη περισσότερο, η ίδια η λογική που θέλει τον χρήστη να μοιράζεται αυτόματα κάθε λεπτομέρεια της ζωής του χωρίς να χρειάζεται προηγουμένως να εγκρίνει την δημοσίευσή της, δεν αποκλείεται να αποδειχτεί προβληματική και να προκαλέσει αντιδράσεις.

Πηγή: AllThingsDigital

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 17 Ιανουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Τα Open Graph Actions του Facebook προ των πυλών, θα «μαρτυρούν» στους φίλους σας ό,τι κάνετε

  1. Pingback: 3 τρόποι για να παρακάμψετε τους Social Readers του Facebook

  2. Pingback: ShareNow: αυτόματος διαμοιρασμός στο Facebook για το website σας

Comments are closed.