Πώς θα σας φαινόταν να μπορούσατε να περιηγηθείτε στους λογαριασμούς των χρηστών του Twitter σαν να ξεφυλλίζατε τηλεφωνικό κατάλογο; Αν και χρειάζεται αρκετή φαντασία για να σκεφτείς έστω και έναν λόγο για να κάνεις κάτι τέτοιο, το Twitter φαίνεται πως αποφάσισε να μας δώσει την δυνατότητα, δημοσιεύοντας σιωπηλά έναν online κατάλογο όλων των δημόσιων προφίλ του.

Τα προφίλ καταλογογραφούνται βάσει του ονόματος που έχουν δηλώσει οι χρήστες και όχι βάσει της πραγματικής διεύθυνσης του προφίλ τους (το λεγόμενο @handle). Η δομή του καταλόγου θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται τα λεξικά, μόνο που εδώ, λόγω του τεράστιου αριθμού των χρηστών, υπάρχουν αρκετά επίπεδα από τα οποία πρέπει να περάσει κανείς μέχρι να βρεθεί στο όνομα που ψάχνει.

Twitter Profile Directory

Γιατί όμως το Twitter να δημιουργήσει έναν τέτοιο κατάλογο, χωρίς μάλιστα να πραγματοποιήσει κάποια σχετική ανακοίνωση; Το Mashable πιθανολογεί ότι η κίνηση έγινε για λόγους SEO και προκειμένου να καταλογογραφηθούν τα προφίλ των χρηστών από τις μηχανές αναζήτησης – και κυρίως αυτή της Google.

Ας σημειωθεί εδώ πως η Google και το Twitter είχαν παλιότερα συνεργασία ώστε τα Tweets να εμφανίζονται ως μέρος των αποτελεσμάτων σε πραγματικό χρόνο που πρόσφερε η Google. Κάποιες φορές εμφανιζόταν ενσωματωμένα μέσα στη σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης, ενώ ήταν επίσης προσβάσιμα και από μια σελίδα αποκλειστικά αφιερωμένη στα πιο πρόσφατα αποτελέσματα. Η συμφωνία αυτή τερματίστηκε τον Ιούλιο του 2011 και δεν ανανεώθηκε ξανά.

Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, δεν αποκλείεται το Twitter να προσπαθεί να ξαναμπεί, με έμμεσο τρόπο, στο χάρτη της Google.

Πηγή: Mashable

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 10 Οκτωβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ