Μπορεί το διαδίκτυο να έχει αλλάξει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο ενημερωνόμαστε, αλλά και οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, με τη σειρά τους, έχουν αλλάξει αντίστοιχα τους τρόπους με τους οποίους ενημερωνόμαστε από το διαδίκτυο. Έτσι, οι παραδοσιακοί μηχανισμοί αναζήτησης μοιάζουν πλέον ανεπαρκείς για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες που δημιουργούνται σε δίκτυα όπως είναι το Twitter.

Για παράδειγμα, ο άμεσος χαρακτήρας του κοινωνικού δικτύου θέτει μια σειρά από προκλήσεις: από τη μια μπορεί οι άνθρωποι να αναζητούν όρους που δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ ξανά, κάτι που σημαίνει πως, ελλείψει πολύ συγκεκριμένου πλαισίου, είναι αδύνατο το σύστημα να γνωρίζει από πριν τί σημαίνουν. Από την άλλη, αυτοί οι όροι που συχνά γίνονται απότομα δημοφιλείς, έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής, γεγονός που συνεπάγεται ότι υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια για να προλάβει το σύστημα να τα καταλάβει.

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα δημοσίευση, το Twitter περιγράφει το πώς αντιμετωπίζει τα παραπάνω προβλήματα, αναπτύσσοντας ένα ειδικό σύστημα όπου άνθρωποι αναλαμβάνουν να κατηγοριοποιήσουν τις δημοφιλείς αναζητήσεις σε πραγματικό χρόνο. Πολύ συνοπτικά, ο μηχανισμός λειτουργεί ως εξής:

  • Αρχικά το Twitter παρακολουθεί τους όρους που είναι δημοφιλείς αυτή τη στιγμή, με σκοπό να εντοπίσει εξάρσεις στον όγκο συγκεκριμένων αναζητήσεων.
  • Από τη στιγμή που θα ανακαλύψει έναν νέο δημοφιλή όρο, τον στέλνει στην υπηρεσία Mechanical Turk της Amazon, όπου άνθρωποι αναλαμβάνουν να τον αξιολογήσουν και να τον κατηγοριοποιήσουν. Οι αξιολογητές μπορούν, επίσης, να εμπλουτίσουν τον όρο με επιπλέον υλικό, εάν το κρίνουν απαραίτητο. Για παράδειγμα, μπορεί να κρίνουν το αν έχει νόημα να συνδεθεί με φωτογραφίες ή εάν αφορά πρόσωπο ή εκδήλωση.
  • Τέλος, όταν ο αξιολογητής στείλει την απάντησή του, αυτή προωθείται στο σύστημα ώστε την επόμενη φορά που κάποιος χρήσης κάνει αναζήτηση για τον συγκεκριμένο όρο, να λάβει την επιπρόσθετη πληροφορία.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο του αλγόριθμου του Twitter είναι ότι συχνά αξιολογεί εκ νέου τους όρους, ώστε να καταλάβει εάν το πλαίσιο στο οποίο χρησιμοποιούνται έχει αλλάξει. Για παράδειγμα, μπορεί να πραγματοποιούνται συχνά αναζητήσεις για τον όρο “Clint Eastwood” επειδή οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τις ταινίες του. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων το 2012, όμως, οι χρήστες ήθελαν κυρίως να δουν Tweet που αφορούσαν την σχετική ομιλία του.

Τα παραπάνω είναι μια πολύ γενική περιγραφή του όλου μηχανισμού και για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικότατο άρθρο που δημοσίευσε το Twitter. Στο κλείσιμό του, μάλιστα, το άρθρο στέκεται στην ποιότητα της δουλειάς και τον επαγγελματισμό των ανθρώπων που επιμελούνται τους όρους, παρουσιάζοντας το παρακάτω βίντεο, που δημιουργήθηκε για την προώθηση της λειτουργίας. Πρόκειται για ένα «τηλεγράφημα» που, σε όλα του τα επίπεδα, από τους στίχους έως τα γραφικά, το τραγούδι και την μουσική, αποτελεί προϊόν της συλλογικής δουλειάς των εργαζομένων του.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 9 Ιανουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ