Η δημοφιλής υπηρεσία συντόμευσης ηλεκτρονικών διευθύνσεων Bit.ly ανακοίνωσε την διάθεση αυτού που η ίδια αποκαλεί “Social Data ΑPI” – που θα μπορούσε να μεταφραστεί ως API «κοινωνικών» δεδομένων. Ουσιαστικά, το νέο API επιτρέπει στους προγραμματιστές την απευθείας πρόσβαση στο περιεχόμενο που μοιράζονται οι χρήστες του Bit.ly σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα.

Πιο συγκεκριμένα, οι λειτουργικότητες που μπορεί κανείς να αξιοποιήσει είναι τρεις:

  • True Realtime Search. Πρόκειται για λειτουργία που την είχαμε δει για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2012 ως Bit.ly Realtime και περιγράφεται ως μια «μηχανή αξιολόγησης της προσοχής», που δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να πλοηγούνται σε ιστορίες που ο κόσμος διαβάζει αυτή τη στιγμή. Μπορείτε να το δοκιμάστε και μόνοι σας στη διεύθυνση rt.ly.
  • Attention Spikes. Το δεύτερο API εστιάζει σε φράσεις που γνωρίζουν απότομη έξαρση στο ενδιαφέρον του κοινού για αυτές. Για παράδειγμα, σήμερα συζητήθηκε ιδιαίτερα η φράση “giant squid”, λόγω της ιστορίας που αφορά το βίντεο ενός γιγαντιαίου καλαμαριού.
  • Μεταδεδομένα σχετικά με τα URL. Εξίσου ενδιαφέρουσα λειτουργία, επιτρέπει το φιλτράρισμα των αναζητήσεων βάσει λέξεων-κλειδιών, θεμάτων, γλώσσας, τοποθεσίας και συγκεκριμένου περιεχομένου.

Bit.ly Social API

Αν αναρωτιέστε για το πόση αξία μπορεί να έχουν, πρακτικά, τα δεδομένα που προέρχονται από μία και μόνο υπηρεσία, αρκεί να μάθετε πως στο τέλος του 2012 το Bit.ly είδε να δημιουργούνται 8,4 δισεκατομμύρια link. Πόσο μεγάλος είναι αυτός ο αριθμός; Όπως οι ίδιοι οι άνθρωποί του εξηγούν παραστατικά, εάν κάθε link ήταν αστέρι, το σύνολό τους θα αντιστοιχούσε περίπου στο 4,2% του Γαλαξία μας. Επίσης,  100 εκατομμύρια link αποθηκεύονται και γίνονται 300 εκ. κλικ σε αυτά κάθε μέρα, ενώ η Microsoft Research εκτιμά ότι από το Bit.ly περνά το 1% του συνόλου των κλικ που γίνονται σε ολόκληρο το διαδίκτυο.

Πηγή: TheNextWeb

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 9 Ιανουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ